Linkovi

Plenković tokom posete Crnoj Gori: Nije lako govoriti o brzoj dinamici proširenje EU


Hrvatski i crnogorski premijer Andrej Plenković i Zdravko Krivokapić (Foto: Reuters
Hrvatski i crnogorski premijer Andrej Plenković i Zdravko Krivokapić (Foto: Reuters

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se Evropska Unja proteklih godina suočava sa nevjerovatnom krizom, te da, kako je ukazao, nije lako govoriti o brzoj dinamici proširenja.

"To nije nikakva skepsa to je realnost", rekao je Plenković na međunarodnoj Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2021. u Budvi.

Govoreći o porukama koje Evropska Unija šalje zemljama Zapadnog Balkana Plenković je kazao da, kako se izrazio, osjećaj za realnost nije toliko na kapacitetru zemalja koje idu prema Evropi, nego i na kontekstu u kojem se EU nalazi.

On je, međutim, istakao da su uprkos tome ekonomske i finansijske poruke koje Evropska komisija radi vrlo snažne i moćne.

"Države koje žele da se dokažu imaju prostror da to pokažu. Vlada Hrvatska zalagati za individualno dostignuće svake države", istakao je Plenković.

Prejijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da Crna Gora ne može da pravi projekte kao velike sile, jer, kako je precizirao, nema kapacitet to da radi.

"Ako nemate projekat kako da očekujete pare. Zato je naše nastojanje da od Evropske Unije dobijemo razumijevanje da nam nekad urade sve 'ključ u ruke', i projekat i investitor i pare. Možda je to najbolji način za male države", smatra premijer Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje šta su njegova očekivanja od Evropske Unije u ovom trenutku, odnosno koju poruku mogu da pošalj građanima Crne Gore da imaju sigurnu budućnost, Krivokapić je rekao da sigurnosti nema, dodajući da postoje nada i očekivanje.

"Tu nadu i očekivanje mi nekada ne umijemo da artikulišemo, ili prepoznamo na pravi način. Tvrdim da veliki dio sredstava ne možemo da povučemo iz Evropske Unije zahvaljujući malim kapacitetima i u administrativnom i u svakom drugom pogledu", kazao je Krivokapić u Budvi na međunarodnoj Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2021.

XS
SM
MD
LG