Linkovi

Lider republikanaca u Senatu priznao da je Bajden pobednik izbora


ARHIVA - Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel
ARHIVA - Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel u utorak je čestitao novoizabranom predsedniku i potpredsednici Džou Bajdenu i Kamali Haris pobedu, šest nedelja nakon predsedničkih izbora.

Mekonel je priznao Bajdenovu pobedu u obraćanju Senatu, dan nakon što je Elektorski koledž formalno potvrdio ishod izbora.

“Mnogi od nas su se nadali drugačijem rezultatu predsedničkih izbora. Međutim, u našem sistemu vlade postoje procesi kojima se utvrđuje ko će položiti zakletvu. Elektorski koledž je doneo svoju odluku", rekao je Mekonel i naglasio da "svi Amerikanci mogu da budu ponosni što naša nacija prvi put ima novoizabranu potpredsednicu".

Mekonel je u gotovo 10-minutnom govoru uglavnom hvalio četvorogodišnji mandat predsednika Donalda Trampa u Beloj kući i njegove "mnogobrojne uspehe", uključujući i imenovanje troje sudija Vrhovnog suda, a na kraju je poručio:

"Danas želim da čestitam novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu" i dodao da je "on mnogo godina bio posvećen javnoj službi".

Bajden je rekao da je telefonom razgovarao sa Mekonelom i da su se saglasili da se "uskoro sastanu", prenosi Rojters.

"Iako nismo saglasni u pogledu mnogo stvari, ima nekih na kojima možemo zajedno da radimo", rekao je Bajden novinarima.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer je posle Mekonelovog obraćanja pozvao Trampa da "okonča svoj mandat uz određeni stepen učtivosti i pristojnosti" i da prizna da će "Džo Bajden biti naš novi predsednik".

U međuvremenu, predsednik Tramp je na Tviteru nastavio da iznosi neosnovanje tvrdnje o "izbornoj prevari".

Na pitanje kako će aktuelni predsednik odgovoriti na glasanje Elektorskog koledža, portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni rekla je u utorak da Tramp nastavlja sa pravnim sporovima.

Pojedini vodeći republikanci su prvi put, u ponedeljak, priznali da je Bajden pobednik izbora.

“U jednom trenutku, morate da se suočite sa realnošću. Kada Elektorski koledž reši to pitanje, vreme je da svi krenu dalje", rekao je u ponedeljak republikanski senator iz Južne Dakote Džon Tjun.

Senator Roj Blant iz Mizurija, predsedavajući odbora za inauguraciju, rekao je da će "odbor sada smatrati Bajdena novoizabranim predsednikom".

Republikanci u tom odboru su prošle nedelje odbili da to javno priznaju. Senator iz Teksasa Džon Kornin rekao je da će Bajden, ako ne bude daljih pravnih sporova, po svemu sudeći biti predsednik.

To je priroda ovih izbora. Morate da imate pobednika i gubitnika", naglasio je Kornin.

"Iako sam podržao predsednika Trampa, posle glasanja Elektorskog koledža jasno je da je Džo Bajden novoizabrani predsednik", naveo je u saopštenju senator iz Ohaja Rob Portman.

“Predsednički izbori su završeni", poručio je senator iz Tenesija Lamar Aleksandar.

Mnogi republikanci se prethodno nisu oglašavali o ishodu izbora, što je aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu omogućavalo da dovodi u pitanje američki izborni sistem i da ulaže napore da preokrene rezultat, prenosi AP.

Pojedini republikanski članovi Predstavničkog doma najavili su da će nastaviti da se bore do 6. januara kada bi na zajedničkoj sednici trebalo da budu potvrđeni rezultati izbora.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor, prenela je da je Mekonel apelovao na republikance u Senatu da ne podrže plan nekih kolega u Predstavničkom domu da ulože prigovor na ratifikaciju Bajdenove pobede u Kongresu.

Neki su naveli da bi Tramp trebalo da nastavi pravnu bitku i posle dana inauguracije, 20. januara.

Istoričari i izborni zvaničnici upozoravaju da Trampove neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari prete da podriju poverenje Amerikanaca u izborni sistem i da su članovi Kongresa položili zakletvu da brane Ustav.

“Kampanja da se preokrene ishod je opasna stvar. To je republikanska, a ne predsednička operacija. Bez njihove šutnje, on ne može da radi to što radi", ocenio je Džulijan Zelizer, profesor istorije na Prinstonu.

Tramp traži da se odbace glasovi hiljada Amerikanaca, naročito onih koji su glasali poštom, u desetinama tužbi koje su uglavnom odbačene.

Neomiljeni politički govor
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Njegov tim iznosi tvrdnje o izbornim nepravilnostima, iako je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, koji je u ponedeljak podneo ostavku, rekao da nema dokaza o rasprostranjenim neregularnostima koje bi promenile ishod izbora. Izborni zvaničnici, među kojima i republikanci, naveli su da su izbori bili pošteni i validni.

XS
SM
MD
LG