Linkovi

U napadu talibana na vojnu bazu ubijeno 10 avganistanskih vojnika


Pokrajina Helmand, Avganistan
Pokrajina Helmand, Avganistan

U napadu talibana na vojnu bazu u južnom Avganistanu ubijeno je najmanje 10 vojnika i ranjeno četvoro.

U saopštenju avganistanske vojske u subotu kaže se da je napad bombama i vatrenim oružjem izveden pre svitanja u pokrajini Melmand, gde većinu okruga kontrolišu talibani.

Portparol lokalne vlade Omar Zvak rekao je za Glas Amerike da su napadači detonirali bombu pre nego što su napali vojno postrojenje u okrugu Sangin. Sukob koji je usledio, nastavio je on, trajao je nekoliko sati, a žrtava je bilo na obe strane.

Međutim, lokalni avganistanski zvaničnik rekao je za Glas Amerike, pod uslovom anonimnosti, da je u napadu talibana ubijeno 17 vojnika i da je ranjeno šest. Lokalni mediji izvestili su da su talibani prokopali tunel kao bi stigli do vojne baze.

Portparol talibana rekao je u saopštenju da su njihovi borci pregazili vojnu ispostavu i da su ubili 26 pripadnika avganistanskih snaga, ali tvrdnje pobunjenika često su preterane.​

Napadi talibana

Talibani su ove nedelje izvodili učestale napade protiv avganistanskih snaga u različitim pokrajinama, zauzimajući teritorije i ostavljajući na desetine žrtava. Jedan od napada izveden je u severnoj pokrajini Kuduz, u ponedeljak, gde je takođe ubijen avganistanski vojnik.

Intenzivirani napadi pobunjenika usledili su uprkos pozivu Sjedinjenih Država upućenog talibanima da redukuju nasilje, kako bi pomogli daljem ugroženom mirovnom procesu, koji za cilj ima započinjanje avganistanskih unutrašnjih pregovora, kako bi se okončao 18 godina dug rat.

Talibani insistiraju na tome da će raspravljati o primirju na nivou cele zemlje samo nakon što sa SAD potpišu sporazum o povlačenju svih američkih i NATO snaga iz zemlje.

Ujedinjene nacije saopštile su u četvrtak da 18 godina neprekidnih neprijateljstava čini da avganistanski civili plaćaju užasnu cenu.

Svetska organizacija navela je u saopštenju da je u ratu ubijeno ili ranjeno više od 100.000 civila od 2009, kada je misija UN u Avganistanu započela sa dokumentovanjem civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG