Linkovi

Preminuo Pele - brazilska i svetska fudbalska legenda


Brazilska fudbalska legenda Pele (Foto: REUTERS/Nacho Doce)
Brazilska fudbalska legenda Pele (Foto: REUTERS/Nacho Doce)

Pele, brazilska fudbalska zvezda koja se uzdigla iz siromaštva i koji je postao jedan od najpoznatijih sportista u modernoj istoriji, umro je u 82 godini.

"Inspiracija i ljubav obeleželi su put kralja Pelea koji je preminuo u miru. Tokom svog putovanja Edson je očarao svojom genijalnošću u sportu očarao svet, zaustavio rat, bavio se društvenim radom širom sveta i širio ono za šta je verovao da je lek za sve naše probleme - ljubav. Njegova poruka postaje zaostavština za buduće generacije. Ljubav zauvek", navedeno je na zvaničnoj stranici svetske fudbalske i sportske legende.

"Ono što jesmo, postali smo zahvaljujući tebi. Beskrajno te volimo, počivaj u miru", napisala je Keli Nascimento - uz fotografiju koja prikazuje ruke nekoliko članova porodice koje pridržavaju Pelea u bolničkoj postelji.

Poslednjih meseci Pele je često boravio u bolnici lečeći se od tumora na debelom crevu.

Pele, čije pravo ime je Edson Arantes do Nascimento, postigao je svetski rekord od 1.281 postignutih golova i jedini je igrač koji je osvojio Svetsko prvenstvo tri puta.

Sjajnih veština i pobedničkog osmeha, pomogao je da fudbal postane najpopularniji sport na svetu i očara mnoge tokom sedamdesetogodišnje karijere igrača i ambasadora sporta.

Rođen 23. oktobra, 1940, u malom gradu Tres Coraćos, ili "Tri srca", Edson Arantes do Nascimento fudbal je naučio od oca, polu-profesionalnog igrača čija je obećavajuća karijera prekinuta zbog povrede kolena.

Nekoliko aspekata njegove mladosti nedovoljno je poznato - uključujući poreklo njegovog poznatog nadimka.

Kao što je Pele nekoliko puta rekao, često je igrao kao golman u utakmicama u svom kraju i deca su počela da ga porede sa lokalnim igračem po imenu "Bile" - a, slova su se izokrenula tokom godina.

Kakva god da je istina, zainteresovao je one koji su tragali za talentovanim igračima, ne samo kao golman već i kao napadač - prototip fudbalske desetke.

Bio je poštovan zbog raskošnog talenta - kao fudbaler mogao je da učini sve i to bolje nego bilo koji igrač do tada: igrao je levom i desnom nogom, sa sjajnim tempom i izdržljivošću. Loptu je vodio, dodavao i postizao je golove.

Počeo je da igra za brazilski Santos sa 15 godina i pretvorio mali obalski klub u jedno od najpoznatijih fudbalskih klubova.

Tokom blistavih 18 godina u klubu osvojio je sve trofeje brazilskog fudbala, kao i dva Kopa Libertadore - južnoamerički ekvivalent Lige šampiona - i dva interkontinentalna Kupa, godišnji turnir održavan između najboljih timova u Evropi i Južnoj Americi.

Njegov talenat je uočili su zvaničnici nacionalnog tima i pridružio se brazilskoj reprezentaciji uoči Svetskog prvenstva 1958. u Švedskoj. To se dogodilo iako je timski psiholog tada sedamnaestogodišnjeg Pelea smatrao detinjastim i savetovao da ne bude pridružen reprezentaciji.

Pele je uspeo da postigne het-trik tokom prvog poluvremena polufinala protiv Francuske, i još dva gola u finalu protiv švedskog tima domaćina - pomažući Brazilu da osvoji svoje prvo prvenstvo u istoriji.

Povrede su ga držale podalje od dve utakmice na Kupu 1962, koji je Brazil osvojio. Na turniru 1970. u Meksiku, sada potpuno zreo 29-godišnji Pele osvojio je titulu po treći put. U timu su bile zvezde poput Karlosa Alberta Toresa i Tostaa - taj brazilski tim smatra se najboljim ikada.

"Rekao sam sebi pre utakmice, da je čovek kao i svi ostali", rekao je tada Tarcisio Burgnik, italijanski igrač odbrane zadužen da čuva Pelea u finalu 1970.

"Ali pogrešio sam", zaključio je nakon meča koji je Brazil izgubio 4:1.

Njujorška Zvezda

Pele se prvo povukao 1974, ali nakon što je otkrio da su ga nepromišljene investicije dovele do bankrotstva, prihvatio je ponudu da sledeće godine igra u nefdavno osnovanoj fudbalskoj ligi Severne Amerike, za tada zapanjujuću sumu od oko milion dolara godišnje.

Peleova harizma je zaslepila čak i Njujorčane. Družio se sa poznatim ličnostima i jednom je delio sto u čuvenom klubu Studio 54 sa Mikom Džegerom, Rodom Stjuartom i Endijem Vorholom - koji je nazvao Pelea izuzetkom od svoje izjave da će svi imati 15 minuta slave.

"Pele je bio jedan od retkih koji je u suprotnosti sa mojom teorijom: Umesto 15 minuta slave, on će imati 15 vekova ", rekao je Vorhol.

Čak i u takvom društvu, Pele se držao podalje od alkohola i droge, govoreći da treba da zaštiti svoje telo i služi kao uzor deci.

Dijego Armando Maradona (1960 - 2020)
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Priznao je i druge "slabosti". Njegova dva razvoda, brojne afere, i dvoje dece koje je priznao van braka, podstakli su percepciju razlike između čistog korporativnog bacača i neuhvatljive stvarne osobe koja je više volela da ga zovu Edson.

Na terenu, Pele je vodio njujorški tim Kosmos na prvenstvo 1977. i privukao milione navijača sportu koji se ranije činio nedostupnim i evropskim.

Godinama kasnije, kada su Sjedinjene Države osvojile pravo da budu domaćini Svetskog kupa 1994., šef američke fudbalske federacije nazvao je Pelea "najvažnijim" razlogom za to.

Pele je postigao 1.281 gol u 1366 utakmica, što je prikazano na sajtu FIFA-e, sa neverovatnim prosekom od 0,94 po utakmici. Neki od njih su bili prijateljski ili su postignuti na utakmicama koje je igrao kao deo svoje vojne službe, ali je bio jednako plodan na zvaničnim turnirima, sa 757 golova u 812 utakmica.

Pele je patio od niza zdravstvenih problema poslednjih godina, uključujući operaciju kuka koja ga je ostavila sa hroničnim bolom i problemom da hoda bez pomoći. Smanjio je svoje pojavljivanje u javnosti, ali je ostao aktivan na društvenim mrežama.

Pelea je nadživelo šestoro poznate dece. Sedmo, koje godinama nije priznao kao svoje, umrlo je od raka 2006. godine.

XS
SM
MD
LG