Linkovi

Počinje žestoka porodična borba za nasledstvo Dijega Maradone


Građani odaju poštu Maradoni ispred stadiona Boka Juniorsa u Buenos Airesu

Turbulentan privatni život Dijega Maradone, zamršene veze i tužbe za očinstvo ukazuju na to da će borba za njegovo nasledstvo biti kompleksna, jer su deca - ona koju je priznao i ona koju nije - već počela da traže svoj deo.

"Biće žestoka borba. Nije ostavio testament", rekao je neimenovani izvor blizak porodici.

Maradona je zaradio, ali i trošio milione na vrhuncu svoje slave u Barseloni, Napulju i Argentini. Sada se njegovo nasledstvo procenjuje na oko 90 miliona dolara.

Kada se prošle godine posvađao sa kćerkom Đaninom, zapretio je da će novac, nekretnine, luksuzna kola i sponzorske ugovore dati u dobrotvorne svrhe.

"Sada kada sam stariji, vidim da ljude više zanima šta ću ostaviti iza sebe nego šta sada radim. Recite im da im neću ostaviti ništa, da ću sve što sam u životu stekao, pokloniti", svojevremeno je govorio Maradona.

Kovčeg u kojem je sahranjen Dijego Maradona
Kovčeg u kojem je sahranjen Dijego Maradona

Ipak, po argentinskom zakonu, dozvoljeno je pokloniti samo petinu ukupne imovine, a najmanje dve trećine stečenog pripada supružniku ili potomcima preminulog.

Đanina Maradona je otpočela svađu time što je optužila Maradoninu partnerku da nije dobro brinula o njemu.

Maradona se pomirio sa ćerkom na svoj 60. rođendan, a Đanina je uzvratila objavom na društvenim mrežama, zajedno sa sestrom Dalmom.

"On mi daje primer šta treba i šta ne treba da radim. Divim mu se oduvek. Naučio me je da opraštam, da opraštam sebi", napisala je Đanina.

Kompleksne veze

Maradonina jedina zakonita supruga bila je Klaudija Viljafane, od koje se razveo 2003. Sa njom je imao dve kćerke, Đaninu i Dalmu i one su jedine bile priznate kao zakonita deca.

Ali, bilo je i drugih, a mnogi su se šalili da je Maradona otac celog fudbalskog tima.

Maradona je bio primoran da prizna još troje dece, među kojima je i Dijego junior, kojeg je dobio 1986. sa italijanskom pevačicom Krisitijanom Singarom. Trebalo mu je 29 godina da prizna sina.

Potom je priznao i Janu, koju je 1996. dobio sa bivšom partnerkom Valerijom Sabalan.

Drugi sin, Dijego Oheda rođen je 2013. iz veze sa bivšom devojkom Veronikom Ohedom.

Mural Maradoni u Napulju
Mural Maradoni u Napulju

Ali, ima i drugih zahteva za priznavanje očinstva.

Najmanje tri na Kubi, gde je Maradona proveo nekoliko godina na rehabilitaciji.

Svađa u njegovoj porodici videla se i tokom sahrane, čiju su organizaciju preuzele prva žena i dve najstarije kćerke.

Dijego Maradona preminuo je 25. novembra u svom domu u Buenos Airesu, a obdukcija je pokazala da je uzrok smrti srčani udar.

XS
SM
MD
LG