Linkovi

Iranski fudbaleri odbili da pjevaju himnu u znak solidarnosti sa protestima


Iranski fudbaleri slušaju himnu uoči meča sa Engleskom, na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: AFP/Fadel Senna)
Iranski fudbaleri slušaju himnu uoči meča sa Engleskom, na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: AFP/Fadel Senna)

Iranska fudbalska reprezentacija odbila je da pjeva nacionalni himnu u svom prvom meču na Svjetskom prvenstvu u Kataru u znak podrške masovnim protestima u Iranu, nakon što su mnogi navijači optužili reprezentativce da podržavaju nasilni obračun vlasti sa demonstrantima, prenosi agencija Rojters.

Protesti, na kojima se traži pad vladajuće šiitske muslimanske teokratije, potresaju Iran od smrti mlade žene Mahse Amini, prije dva mjeseca u policijskom pritvoru. Amini je uhapšena zbog nepoštovanja strogih islamskih pravila oblačenja.

Fudbaleri su ćutali tokom intoniranja himne uoči meča sa Engleskom na stadionu u Kataru, gde su bile hiljade iranskih navijača.

Iranska državna teevizija nije prenosila taj period pre početka utakmice.

Dan ranije, Ehsan Hadžsafi, kapiten reprezentacije, izrazio je saosećanje sa "ožlošćenim porodicama" u svojoj zemlji.

"Moramo da prihvatimo da situacija u našoj zemlji nije u redu i da naš narod nije srećan", rekao je. "Mi smo ovde, ali to ne znači da ne treba da budemo njihov glas ili da ih ne poštujemo".

Tim Meli - kako je poznata iranska reprezentacija - dugo je izvor nacionalnog ponosa u Iranu, ali je uoči Svjetskog prvenstva postao dio političke debate s obzirom na to da su se postavljala pitanja da li će iskoristi turnir kao platformu da podrži proteste.

Iran je na terenu pretprio težak poraz od Engleske, 6-2, što međutim nije ućutkalo iranske navijače koji su udarali u bubnjeve i oglašavali se sirenama tokom cijelog prvog meča grupe B.

Uoči utakmice, ni jedan iranski fudbaler nije javno podržao demonstracije, koje predstavljaju jedan od najistrajnih izazova za vladajuću elitu od Islamske revolucije 1979. godine.

"Svi smo tužni zato što naš narod ubijaju u Iranu ali smo svi ponosni na tim zato što nisu pjevali himnu - zato što to nije naša nacionalna (himna), već samo za režim", rekao je jedan iranski navijač na Svjetskom prvenstvu koji nije želio da mu se objavljuje ime.

Prije nego što je otputovala u Dohu, iranska reprezentacija sastala se sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Fotografije fudbalera sa Raisijem, od kojih mu se jedan klanjao, širile su se na mrežama dok su bjesnjeli ulični nemiri, zbog čega su korisnici mreža oštro reagovali.

"Pomiješana su mi osjećanja. Volim fudbal, ali mislim da reprezentacija ne bi trebalo da igra s obzirom na to da u Iranu ubijaju djecu, žene, muškarce. To nije tim Irana, već Islamske republike", rekla je za Rojters, uoči meča, studentkinja Elmira iz Teherana.

Aktivistička novinska agencija HRANA prenijela je da je do protekle subote u protestima ubijeno 410 ljudi, među kojima i 58 maloljetnika.

Poginula su i 54 pripadnika bezbjednosnih snaga, dok je više od 17.000 ljudi uhapšeno. Vlasti nisu iznosile podatke o žrtvama. Neki iranski navijači su u Kataru izražavali solidarnost sa protestima, noseći transparente "Žene, život, sloboda".

XS
SM
MD
LG