Linkovi

Maradonin lekar na saslušanju u istrazi za ubistvo iz nehata


Umetnici u Buenos Airesu napravili su mozaik sa likom preminulog fudbalera

Tužilac u Argentini saslušaće u ponedeljak ličnog lekara preminulog Dijega Maradone, koji je zajedno sa šestoricom medicinskih radnika osumnjičen za nesavesno lečenje fudbalera.

Saslušanje Leopolda Lukea označiće kraj dvonedeljnog procesa ispitivanja sedmorice osumnjičenih u istrazi za ubistvo iz nehata, a sudija će odrediti da li će uslediti suđenje koje bi moglo da traje godinama. Zaprećene kazne za su od 8 do 25 godina zatvora.

Sedmoro medicinskih radnika je pod istragom posle nalaza eksperata koji su zaključili da Maradona nije adekvatno lečen i da je prošao kroz "dugi, agonizujući period".

Fudbalska legenda preminula je u novembru 2020. u 60. godini, nekoliko nedelja posle operacije na mozgu.

Istragu je inicirala i tužba dvoje Maradonine dece protiv Lukea, kojeg krive za njegovu smrt.

Panel od 20 medicinskih stručnjaka zaključio je da su lekari Maradonino preživljavanje "prepustili slučaju", te da bi imao bolje šanse da ostane živ da je bio u bolnici.

Maradona je umro kod kuće u Buenos Airesu.

Leopoldo Luke konstantno negira krivicu i nedavno je izjavio da je "ponosan na to kako je pomogao pacijentu", koga je opisao i kao prijatelja.

"Uradio sam najbolje što sam mogao, dao sam Dijegu sve što sam mogao. Neke stvari je prihvatio, neke ne", rekao je Luke i dodao da je Maradona bio depresivan zbog pandemije.

Luke može da odbije da odgovori na pitanja tužioca, ili da zahteva da to uradi napismeno.

XS
SM
MD
LG