Linkovi

Više novca za američke fudbalerke posle plasmana SAD u osminu finala


Američki fudbaleri pobedili su Iran za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru.
Američki fudbaleri pobedili su Iran za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru.

Ženska fudbalska reprezentacija SAD zaradiće od muškog Svetskog prvenstva barem tri puta više novca nego što je dobila za vlastitu pobedu na ženskom prvenstvu 2019. godine.

Razlog za to je novi dogovor o podeli zarada na Svetskom prvenstvu. Borba američkih fudbalerki za ravnopravnost sa njihovim muškim kolegama traje već godinama.

Pobeda muškaraca od 1-0 nad Iranom u utorak uveče povećala je njihov turnirski nagradni fond na približno 380.000 dolara za svakog igrača u timu.

Isto važi i za američke fudbalerke koje su na spisku za Svetsko prvenstvo za žene 2023. godine, a sve zbog novih kolektivnih ugovora između Fudbalskog saveza SAD, te muških i ženskih sindikata.

Prema tim ugovorima, 90 odsto nagradnog fonda za Svetsko prvenstvo, kojeg će svetska fudbalska organizacija FIFA uplatiti Fudbalskom savezu SAD, biće ravnopravno podeljeno između fudbalera na ovogodišnjem muškom, te fudbalerki koje će biti na spisku za svetsko prvenstvo za žene sledeće godine.

Muški timovi na prvenstvu u Kataru povećani su u odnosu na ranije turnire na 26 članova, dok se kao trenutni broj fudbalerki u FIFA propisima navodi 23. Ako i ženski timovi budu imali po 26 članica, nagradni fond za svaku fudbalerku iznosio bi 380.769 dolara.

Amerikanke su dobile bonus od 110.000 dolara za pobedu na Svetskom prvenstvu 2019.

FIFA dodeljuje 440 miliona dolara novčane nagrade za 32 zemlje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, dok je za 24 tima na Svetskom prvenstvu za žene 2019. godine dodelila 30 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG