Linkovi

Đukanović sa Rikerom: Članstvo CG u EU visoko na agendi Vašingtona


Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Riker i crnogorski predsjednik Milo Đukanović tokom susreta u Njujorku, 25. septembar 2019. (Foto: Predsjednik.me)
Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Riker i crnogorski predsjednik Milo Đukanović tokom susreta u Njujorku, 25. septembar 2019. (Foto: Predsjednik.me)

Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji visoko je na agendi Vašingtona, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Riker tokom susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u srijedu, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da je Riker ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu da postane naredna članica Unije i pokaže da ta vrata ostaju otvorena za Zapadni Balkan. Takođe je, kako se navodi u saopštenju, poručio da Crna Gora postaje uzor i model za stabilnost.

Đukanović je ocijenio da za Balkan nema rješenja van konteksta evropske i evroatlantske integracije, posebno imajući u vidu njegovo duboko i permanentno zaostajanje za Evropom i njenim demokratskim i ekonomskim razvojem.

Zato je, ističe Đukanović, pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i učvršćivanje strateškog evroatlantskog partnerstva jedina dobra solucija i za Balkan i za Evropu, ističe se u saopštenju.

"Podrška i pažnja SAD-a u tom smislu je izuzetno značajna", kazao je crnogorski predsjednik i i podsjetio na značaj nedavnih posjeta delegacije američkog Senata i specijalnog izaslanika za Balkan Metjua Palmera.

Crnogorski predsjednik učestvuje na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem bi trebalo da govori u četvrtak.

XS
SM
MD
LG