Linkovi

Palmer u Crnoj Gori: SAD ponovo fokusirane na Zapadni Balkan


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom susreta u Podgorici (rtcg.me)
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom susreta u Podgorici (rtcg.me)

Novoizabrani zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD, Metju Palmer, ocijenio je u ponedeljak da "njegovim imenovanjem SAD poručuju da su ponovo fokusirane na region Zapadnog Balkana" i "da nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti", saopštila je Vlada Crne Gore nakon susreta visokog američkog diplomate sa premijerom Duškom Markovićem u Podgorici.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore navodi da tokom sastanka u Podgorici Palmer crnogorskom premijeru rekao i da je Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu, kao i da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

Crnogorski premijer pozdravio je odluku o imenovanju Palmera za izaslanika SAD za Zapadni Balkan i nazvao “ohrabrujućom” odluku Vlade SAD da se ponovo fokusira na Zapadni Balkan, ocjenjujući da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona.

„Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti Vi kao odličan poznavalac Balkana“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore američkom diplomati.

Prema navodima saopštenja, "u razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u cjelini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku"

"To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je Marković, koji je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu, uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate. "U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija".

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u Podogorici, 9. septembar 2019. (gov.me)
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u Podogorici, 9. septembar 2019. (gov.me)

Na interesovanje američkog diplomate o političkom dijalogu o narednim izborima, predsjednik Marković je rekao da je Vlada Crne Gore "posvećena uspjehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera".

Američki zvaničnik sastao se i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da je jako važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Zapadni Balkan, i da svi u regionu, uz partnere poput SAD, treba da je ohrabre da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.

Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region," istakao je Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

XS
SM
MD
LG