Linkovi

Marković: Izvještaj EK nije negativan, ostajemo predvodnici u EU integracijama


Duško Marković premijerski sat (foto: rtcg.me)
Duško Marković premijerski sat (foto: rtcg.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je u srijedu da nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru ne predstavlja stagnaciju.

„Izvještaj Evropske komisije nije negativan. Ne ukazuje na stagnaciju, a sasvim sigurno Crna Gora se i dalje nalazi na poziciji predvodnika procesa pregovora sa Evropskom unijom, ispred zemalja regiona“, rekao je Marković na premijerskom satu, odgovarajući na ocjene poslanika opozicije da Izvještaj EK ukazuje da država ulazi u fazu stagnacije ili čak nazadovanja u procesu evropske integracije.

Crnogorski premijer je naveo da, za razliku od prošlogodišnjeg Izvještaja EK, Crna Gora u ovogodišnjem, kako se izrazio, nema nazadak ni u jednoj oblasti, već se ukazuje da u nekima nema napretka.

“Ali je u većini oblasti potrebno objektivno analizirati sve ono što se konstatuje, jer pokazuje posvećen rad i napore koji se ulažu. A oni nijesu zanemarljivi“, rekao je Marković.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Marković je naglasio Agencija za sprječavanje korupcije ima dobar bilans rezultata i da je on to saopštio evropskim partnerima.

„Uspjeli smo da dođemo do stanja kada korupcija nije na nivou na kojem je bila, a bilo je toga u slabim i uništenim institucijama, kao posljedica nedavne prošlosti čitavog regiona“, rekao je crnogorski premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je u tom pogledu značajna odgovornost na vlasti, koju u političkim debatama najčešće vide kao Vladu, ali da se Izvještaj Evropske komisije odnosi na sve grane vlasti.

„Ocjene iz Izvještaja odnose se umnogome i na one koji vrše i sudsku i zakonodavnu vlast. Ta odgovornost prevazilazi granice odgovornosti samo Vlade ili vladajuće koalicije", rekao je crnogorski premijer i pozvao opoziciju na, kako je označio,konstruktivnu krituku i zajedničkom radu na unaprjeđenju društva.

XS
SM
MD
LG