Linkovi

Marković: EU i NATO da nastave podršku demokratskim snagama u regionu


Premijer Crne Gore Duško Marković tokom govora na otvaranju bezbednosnog foruma To Be Secure (2BS) u Podgorici, 31. maja 2019. godine (Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić)
Premijer Crne Gore Duško Marković tokom govora na otvaranju bezbednosnog foruma To Be Secure (2BS) u Podgorici, 31. maja 2019. godine (Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, rekao je u petak da značaj NATO-a i EU za Zapadni Balkan ne treba detaljnije obrazlagati, ali da je važno naglasiti značaj njihove zajedničke posvećenosti regionu "u raskoraku između prošlosti i sadašnjosti".

Otvarajući deveti forum To Be Secure (2BS) u Budvi, Marković je naglasio važnost "da se održi podrška demokratskim snagama, imajući u vidu da su integracioni procesi upravo srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa".

„Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama ZB na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put”, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Ocjenjujući da u godini kada NATO obilježava 70 godina postojanja, a 12 saveznica godišnjice članstva, Alijansa ima pred sobom punu agendu suočavanja sa novim i starim izazovima, uz promijenjenu geopolitičku situaciju.

Istučući kao "veoma bitnu" pažnju, koju je Alijansa u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana, crnogorski premijer je izrazio uvjerenje da će Sjeverna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a, kao i optimizam povodom činjenice da je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program Alijansi.

„Kao još uvijek najmlađa članica Alijanse, Crna Gora aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata. To radimo kako kroz bilateralnu podršku, BiH i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala", rekao je Marković i dodao:

"Spremni smo da nastavimo da pomažemo svim susjedima i aspirantima s kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja”.

"Izvještaj EK o CG realan"

Govoreći o pristupanju Crne Gore EU, Marković je rekao da, "svjesni obimnostii dugotrajnosti procesa, održavamo motivaciju i posvećenost ovom cilju", kao i da je vlada usredsređena na reforme i razvojnu agendu, ne samo zbog članstva u EU, već zbog vrijednosti slobodnog i demokratskog društva potrebne za napredak i prosperitetdržave i njenih građana.

On je ocijenio da je Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori "realno sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima" i dodao da njegovu vladu "raduje da se primjećuje ukupan rad, posebno Vlade i njenih organa, robustan rast ekonomije ili rezultati ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Marković je istakao da se Crna Gora zalaže za "što veći napredak" država regiona, nadajući se da će Unija usvojiti datum za otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni sa potitivnim ishodom koji bi im otvorio put za dalje integracije u EU i NATO.

Prema riječima crnogorskog premijera, "iako stalno postoje spekulacije ili analize koliko je snažno EU prisutna u kom momentu u regionu ili posvećena politici proširenja, mi cijenimo mnoge načine na koje Unija jeste prisutna - kroz ulaganja, donacije ili podršku u pregovaranju".

„Ali jeste, pri svemu tome, važno imati na umu širu sliku i kontekst ujedinjenja Evrope i njene trajne stabilizacije integracijom ovog njenog dijela gdje još uvijek postoje 'neriješeni poslovi', i upravo zato smo uvjereni da pored svih ozbiljnih pitanja kojima se Unija svakodnevno bavi, neće posustati ni u odnosu na najuspješniju politiku EU - politiku proširenja”, rekao je premijer Marković i dodao da "u tom smeru ide naša nada i očekivanje ka budućem sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije".

Na dnevnom redu Devetog 2BS foruma, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, uz više od 400 učesnika iz Crne Gore i inostranstva, biće pitanja od suštinskog značaja za bezbjednost evroatlantske zajednice, uključujući i pitanja Zapadnog Balkana, jedinstva Alijanse, uticaja trećih država, kao i novih bezbjednosnih izazova.

XS
SM
MD
LG