Linkovi

FDA odobrila upotrebu Fajzerove pilule protiv kovida


ARHIVA - Proizvodnja pakslovida u laobratoriji u Frajburgu, u Nemačkoj (Foto: Reuters/Pfizer)
ARHIVA - Proizvodnja pakslovida u laobratoriji u Frajburgu, u Nemačkoj (Foto: Reuters/Pfizer)

Kompanija "Fajzer" (Pfizer Inc.) saopštila je da je od Američke uprave za hranu i lekove (FDA) dobila dozvolu za upotrebu svoje antiviralne pilule protiv kovida 19, čime je ona postala prvi lek za kućno lečenje koronavirusa i očekuje se da postane važno sredstvo u borbi protiv soja omikron koji se širi ogromnom brzinom.

Podaci iz kliničnog ispitivanja koje je sproveo Fajzer pokazuju da je tretman, koji se sastoji iz dve doze, bio 90 odsto efikasan u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su imali rizik od težeg oblika bolesti. Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da je lek - koji će se prodavati pod imenom pakslovid, zadržao efikasnost i protiv najnovije varijante koronavirusa - omikrona.

Američka agencija dala je dozvolu za korišćenje leka kod blagih do umerenih oblika bolesti kod punoletnih građana i dece starije od 12 godina, kod kojih postoji veliki rizik da razviju teške oblike bolesti.

Lek se izdaje samo na recept i trebalo bi da se uzme što je pre moguće posle potvrđivanja kovida 19 i u roku od pet dana od pojave simptoma, saopštila je Uprava za hranu i lekove.

Kompanija je objavila da je spremna da odmah započne isporuku u SAD i povećala je projekcije o tome mkoliko će proizvesti lekova u 2022. sa prvobitnih 80 na 120 miliona tretmana.

Ugovorom koji je potpisala sa Fajzerom američka vlada obezbedila je 10 miliona tretmana po ceni od 530 dolara po tretmanu.

Tretman sa Fajzerovom novom pilula, koja se uzima sa starijim antiviralnim lekom ritonavirom, traje pet dana. Oboleli od kovida 19, ubrzo posle ispoljavanja simptoma treba da je uzimaju svakih 12 sati narednih pet dana.

Fajzer je saopštio da planira da podnese prijavu za dozvolu upotrebe novog leka u punom kapacitetu, a ne samo za hitne slučajeve, tokom 2022.

XS
SM
MD
LG