Linkovi

Palmer: ZSO je obaveza Kosova koju treba da ispuni


Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan
Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je u intervjuu za kosovski RTV21 da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza koju je Kosovo preuzelo i treba da ispuni.

Sve sporazume treba sprovesti, čak i u slučaju da se radi na dodatnim sporazumima, a koji su usmereni u pravom smeru“, izjavio je Palmer, prenosi Fonet.

Američki diplomata je rekao da je siguran da postoje mehanizmi da Priština formira ZSO, uprkos tome što je kosovski Ustavni sud sporazum iz Brisela proglasio neustavnim i dodao da postoji prostor za kompromis ako obe strane žele normalizaciju odnosa.

Predstavnici Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sreli su se početkom juna u Briselu, ali ništa nije dogovoreno, a retorika sa obe strane je posle tog susreta bila oštra. Tom sastanku prethodila je poseta Palmera i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Srbiji i Kosovu, kada su obe strane rekle da su spremne da nastave dijalog pod okriljem EU.

Palmer je u intervjuu kosovskoj TV rekao i da tužba za genocid protiv Srbije, koju je najavio kosovski premijer, "ne doprinosi rešavanju spora dve strane".

„Važno je za budućnost Kosova da pronađe zajedničke tačke sa Srbijom, da postignu dogovor o normalizaciji odnosa i pronađu način da pokrenu ovaj proces napred“, naveo je Palmer i dodao da je "nezavisna odluka Kosova ako ipak želi da nastavi sa tužbom, ali da moraju imati osnovu za to".

Amerika, zaključuje Palmer, ipak želi da vidi posvećenost Kosova dijalogu i normalizaciji odnosa sa Srbijom, a želja SAD je i da u celom regionu vide manji fokus na prošlost, veći na budućnost.

XS
SM
MD
LG