Linkovi

Palili strnjiku, požar zahvatio i rezervat prirode "Carska bara"


Požari u Srbiji su problem zbog paljenja niskog rastinja i pored upozorenja nadležnih (Foto: Reuters)
Požari u Srbiji su problem zbog paljenja niskog rastinja i pored upozorenja nadležnih (Foto: Reuters)

U ataru tri sela opštine Zrenjanin izbio je požar, koji je zahvatio više od 800 hektara zemljišta, šuma, njiva, ali i zaštićenog rezervata prirode "Carska bara".

I pored apela poslednjih dana od lokalnih vlasti, kao i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za sedam puta u odnosu na isti period prošle godine, građani su se očigledno oglušili.

Sve više slika sa društvenih mreža širom Srbije govori u prilog da se strnjika ipak pali, uprkos toga toga što je paljenje niskog rastinja strogo zabranjeno. Od danas situaciju dodatno na terenu otežava i vetar.

Kako se navodi u saopštenju, objavljenom na sajtu Grada Zrenjanina, požar u atarima Stajićeva, Perleza i Belog Blata izbio je zbog "neodgovornih pojedinaca, koji pale strnjišta", ali i da za sada kuće u Belom Blatu nisu ugrožene.

Međutim, kako se navodi, dodatan problem na terenu pravi jak vetar, u gašenju požara učestvuje 10 dobrovoljnih vatrogasnih vozila i pet profesionalnih vozila, a angažovana je i poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama razoravaju zaštitni pojas kako bi se sprečilo dalje širenje vatre.

Akciju koordiniše vatrogasno-spasilačka brigada, a hitno je zasedao i zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, Grada Zrenjanina, Sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom, navodi se u saopštenju.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Spaljivanjem niskog rastinja na otvorenom prostoru građani mogu ugroziti svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Iz MUP-a podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

XS
SM
MD
LG