Linkovi

Tramp preokreće Obaminu politiku zaštite okeana


Arhiva - Na ovoj fotografiji napravljenoj 21. aprila 2010, naftna platforma "Deepwater Horizon" gori u Meksičkom zalivu nakon eksplozije u kojoj je poginulo 11 radina i u kojoj je izazvano najgore izlivanje nafte u istoriji nacije. Predsednik Donald Tramp
Arhiva - Na ovoj fotografiji napravljenoj 21. aprila 2010, naftna platforma "Deepwater Horizon" gori u Meksičkom zalivu nakon eksplozije u kojoj je poginulo 11 radina i u kojoj je izazvano najgore izlivanje nafte u istoriji nacije. Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp odbacio je politiku koju je osmislio njegov prethodnik o zaštiti američkih okeana i velikih jezera, menjajući je novim pristupom koji naglašava upotrebu voda za promovisanje ekonomskog rasta.

Tramp je opozvao uredbu koju je izdao predsednik Barak Obama 2010. godine usled izlivanja nafte nakon katastrofe naftne platvorme "Deepwater Horizon" u Meksičkom zalivu. Obama je rekao da je taj događaj, u kom je život izgubilo 11 radnika i u kom su izliveni milioni galona sirove nafte u okean - odražava svu ranjivost okeanskog okruženja. Ustanovio je savet koji promoviše očuvanje i održivo korišćenje voda.

U svojoj uredbi od ove nedelje, Tramp kaže da je "povlači preglomaznu birokratiju stvorenu pod predhodnom administracijom", rekavši da je Obamin savet uključivao 27 odeljenja i agencija i preko 20 komiteta, podkomiteta i radnih grupa.

Umanjenje zaštite čovekove okoline

Predsednik je rekao da je kreirao manji Komitet za politiku okeana, dok je eleministao "duplicirana" regionalna tela za planiranje, formirana pod Obamom.

Trampova uredba umanjuje zaštitu čovekove okoline i tvrdi da će obezbediti da regulative i odluke menadžmenta neće biti na putu odgovnornom korišćenju od industrija koje "zapošljavaju milone Amerikanaca, unapređuju nauku o okeanu i tehnologiju, hrane ljude u Americi, transportuju američka dobra, šire mogućnosti za rekreaciju i ojačavaju američku energetsku sigurnost".

Uredba je izazvala pohvale od grupe predstavnika pomorskih proizvođača energije i kriticizam zaštitnika čovekove okoline.

"U drugom pokušaju da prekrene napredak učinjen pod predsednikom Obamom, Trampova administracija bezobzirno odbacuje odgovoran menadžment okeana", rekao je Arian Rubio iz Lige za zaštitu voda.

Grihalva zahteva saslušanje

Džek Belčer iz proindustrijske Koalicije za naciolanu politiku okeana, kaže da će nov pristup ukloniti "značajan oblak nesigurnosti" za pomorsku industriju.

Rob Bišop, republikanac i predsedavajući Komiteta za nacionalne resurse, rekao je da će Trampov pristup "pomoći zdravlju naših okeana i obezbediti lokalnim zajednicama pogođenim politikom okeana da imaju mesto za stolom".

Ali, Raul M. Grihalva, demokrata iz Arizone i ugledni član komiteta, zahteva sasušlanje i optužuje Trampa za "unilateralno odbacivanje" godina rada na zaštiti.

XS
SM
MD
LG