Linkovi

Svetski dan zaštite životne sredine - borba protiv plastike


Spasilački tim policije Srbije se probija kroz plastični otpad u Južnoj Moravi u blizini Vranja, 10. maj 2013. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Spasilački tim policije Srbije se probija kroz plastični otpad u Južnoj Moravi u blizini Vranja, 10. maj 2013. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Svetski dan zaštite životne sredine se svake godine obeležava na današnji dan 5. jun. Ove godine, globalni domaćin je Indija gde je jedna od glavnih tema kako umanjiti zagađenje plastikom, a ekolozi ponovo pozivaju sve – od vlada, preko industrija pa do običnih građana, da prestanu da koriste plastiku za jednokratnu upotrebu, koja polako guši okeane, mora i reke, kao i životinje koje u njima žive.

Ozbiljnost situacije sa zagađenjem plastikom je nedavno brutalno ilustrovana na Tajlandu, gde je tim veterinara izgubio petodnevnu bitku da spasi kita koji je zalutao u jedan od mnogih kanala u toj zemlji.

U stomaku životinje se nalazilo osam kilograma kesa i drugog plastičnog otpada, koji je kit progutao plivajući po teško zagađenim vodama.

"Dolazi iz Vijetnama, Kine, Kambodže i da, takođe sa Tajlanda. I dolazi u mnogim oblicima. Tu je medicinski otpad iz bolnica, kućni predmeti, upaljači, dečje cipele", pokazuje Tomas Koh, volonter u organizaciji "Trash Hero".

Čovek sa plastičnim bocama u Bangkoku na Tajlandu
Čovek sa plastičnim bocama u Bangkoku na Tajlandu

Zemlje jugoistočne Azije koje se ubrzano razvijaju sada bacaju više plastičnog otpada u okean nego ceo ostatak sveta zajedno, što negativno utiče ne samo na ribu i druge organizme koji žive u okeanima, već i na ljude.

Stručnjaci se slažu da borba mora da se vodi na nekoliko frontova. Jedan je obrazovanje ljudi o opasnostima plastičnog otpada.

"Zapravo generišete smeće, koje će živeti mnogo duže nego vi. Čak i posle 500 godina, to smeće će možda istruliti, ali neće potpuno nestati. Ono će se pretvoriti u mikroplastiku što je još štetnije", navodi ekolog Čitra Mukerdži.

Plastične kese, koje su ubile kita, mogu lako da se zamene biorazgradivim proizvodima ukoliko potrošači na tome insistiraju.

"Kada društvo bude počelo da traži ceger ili da ga nosi od kuće, onda će pokret plastičnih kesa automatski da izumre. Zato ponavljamo da ako svako učestvuje barem malo, onda će životna sredina da se oporavi", ističe indijski ministar za ekologiju, Harš Vardan.

Stručnjaci strahuju da će biti potrebno mnogo vremena kako bi se stvari promenile, ali ističu da redovno volontersko čišćenje, kao što je organizovala neprofitna organizacija iz Švajcarske “Trash Hero”, može da pomogne u sprečavanju gušenja planete plastičnim otpadom.

XS
SM
MD
LG