Linkovi

Svetski dan zaštite divljih vrsta - aktivisti traže drastične mere


Slonovi u nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu.
Slonovi u nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu.

Današnji svetski dan zaštite divljih vrsta obeležava se u celom svetu kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Svake godine na listi Ujedinjenih nacija dodaju se imena novih ugroženih vrsta. Aktivisti upozoravaju da su potrebne drastične mere za spasavanje mnogih primeraka od izumiranja.

Jedna ajkula nasukana na norveškoj obali u januaru. Na osnovu autopsije je otkriveno da je njen stomak bio pun plastike. Najveći komad je bio dugačak više od dva metra.

“Smatram da ovo pred nama objašnjava zašto je ajkula izgledala čudno i bila nasukana", kaže norveški zoolog Terje Lislevand.

Smatra se da mnoge morske životinje zamenjuju plutajuću plastiku za hranu. Aktivisti ukazuju na razorni efekat plastike, pozivajući firme da smanje njenu upotrebu.

"Dvanaest miliona tona plastike završi u okeanima svake godine, što može da se poredi sa punjenjem kamiona za otpad koji čini samo plastika svakog minuta. Plastika ulazi u svaki nivo lanca ishrane u okeanima, i morska fauna - od zooplanktona do plavih ajkula strada od plastike. Morska bića konzumiraju plastiku ili se zapliću u nju", navodi Luiza Kason iz Grinpisa.

UN upozoravaju da ljudske aktivnosti smanjuju biološku raznolikost. Tema ovogodišnjeg Dana zaštite prirode glasi “poslušajte mlade glasove.” Međutim, mnogi aktivisti upozoravaju da buduće generacije možda nikada neće videti mnoge vrste koje postoje danas – jer su mnoge na pragu izumiranja.

U mnogim delovima Afrike, slonovi i nosorozi su pod velikim pritiskom lovokradica. U Keniji, služba za zaštitu prirode upravo ove godine sprovodi svoje godišnje istraživanje postojećeg broja slonova na prostoru od 48.000 kvadratnih kilometara.

“Smanjili smo obim krivolova tokom 2014, tako da očekujemo da će broj slonova da počne da raste", priča Šardrak Ngene iz Službe za zaštitu prirode u Keniji.

Ovo je opasan posao. Prošlog meseca lovokradice su ubili jednog kenijskog rendžera. Organizacija za zaštitu divljine “Green Line” navodi da svake godine oko 100 rendžera bude ubijeno na dužnosti.

Kina, najveće svetsko tržište za slonovaču, objavila je u decembru opštu zabranu trgovine slonovačom. Zabrana će stupiti na snagu krajem ove godine, ali smatra se važnim prodorom na polju očuvanja životne sredine.

XS
SM
MD
LG