Linkovi

Produžen pritvor ocu dečaka koji je ubio 10 osoba u "Ribnikaru"


Ulaz u OŠ "Vladislav Ribnikar" nekoliko dana posle masovnog ubistva 3. maja
Ulaz u OŠ "Vladislav Ribnikar" nekoliko dana posle masovnog ubistva 3. maja

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu saopštio je da je produžen pritvor V.K., ocu maloletnog K.K. koji je u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja 2023. ubio 10 osoba i ranio još šest. Prema navodima iz suda, pritvor za V.K. produžen je na najduže 30 dana.

Pritvor je produžen usled postojanja okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora duža od 10 godina, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Više javno tužilaštvo odredilo je 5. maja pritvor za V.K. koji se tereti za teška dela protiv opšte sigurnosti, što je on negirao.

V.K. je osumnjičen da je sina obučavao da rukuje vatrenim oružjem i da ga je vodio u streljački klub, uprkos činjenici da K.K. ima 13 godina. Takođe se tereti da vatreno oružje nije držao u skladu sa propisima, odnosno da ga nije dovoljno obezbedio od drugih lica.

Maloletni K.K. ne može krivično da odgovara za masovno ubistvo jer u trenutku kada ga je počinio nije imao punih 14 godina.

On je posle masakra uhapšen i odveden na psihijatrijsko veštačenje. Nije poznato kakve bi posledice dečak mogao da trpi zbog učinjenog krivičnog dela.

XS
SM
MD
LG