Linkovi

Vanredna sednica Skupštine Srbije, opozicija i vlast se međusobno optužuju za nasilje


Poslanici SNS na sednici Skupštine Srbije 31. maj 2023. (FoNet)

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a sednica će biti nastavljena u četvrtak u 10 sati. Na dnevnom redu je izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o izveštavanju komercijalnih medija od oktobra 2022. do marta 2023, predlog da se osnuje Anketni odbor radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji, i predlog za smenu ministra policije Bratislava Gašića.

Raspravu u sredu obeležile su međusobne optužbe poslanika vlasti i opozicije za promociju nasilja. Deo opozicije predvodi proteste, na kojima učestvuju i desetine hiljada građana, čiji su glavni zahtevi da se prekine sa promovisanjem nasilja u javnosti i da se utvrdi institucionalna odgovornost za dva masovna ubistva početkom maja, u kojima je život izgubilo 18 osoba.

Šef poslaničke grupe Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović optužio je "eksponente vlasti" da kroz medije i dalje promovišu nasilje, prenosi FoNet.

On je, na sednici Skupštine, rekao da je opozicija tražila ozbiljan razgovor u parlamentu oko stanja nasilja u društvu i dobili su "Nebojšu Bakareca i ovu igranku", umesto da dođe do dogovora na tu temu, jer vlast hoće da kupuje vreme.

Zelenović je istakao da je vlast, kada je videla koliko ljudi je bilo na protestu 12. maja, onda setila da može da se razgovara, a sve u cilju da se "razvodni stvar".

Beograd: Treći protest protiv nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00


Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović upozorio je da vlast prva mora da spusti tenzije u društvu i svojim primerom to pokaže.

"Poštujte malo više opoziciju, usvojite neke naše predloge koji su dobri, pa ćete videti kako se stvari u Srbiji menjaju", poručio je Obradović.

Poslanik koalicije NADA Veroljub Stevanović optužio je vladajuću većinu, a posebno predsednika Skupštine Vladimira Orlića za atmosferu nasilja koja vlada u parlamentu, a da to putem prenosa čuju i građani, kojih će zato biti sve više na ulicama u protestu.

"Umesto da razgovaramo mirno, hladno, bez uvreda, ovde čujemo svašta. Sve više tonemo u gluposti", rekao je Stevanović i ocenio da je poslanik Nebojša Bakarec, koji je predstavljao izveštaj REM-a, "do te mere zagadio priču" u Skupštini i da će i to uticati na ono što će se dešavati u petak i narednih dana".

SNS: Opozicija želi građanski rat

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov optužio je opoziciju za "prizivanje građanskog rata", što rade svojim istupima i preko televizija N1 i Nova S i novina Danas i Nova-

On je, u replici na izlaganje šefa poslaničke grupe Moramo-Zajedno Nebojše Zelenovića, ocenio da opozicija smišljeno izaziva bes kod građana, kako bi izazvali građanski rat.

Poslanica SNS Marina Raguš je naglasila da opozicija podiže tenzije u društvu, umesto da ih spušta, pa tako zloupotrebljavaju tragediju u školi "Vladislav Ribnikar".

"Politizovali ste tragediju, sram vas bilo", poručila je Raguš. Poslanik SNS Nebojša Bakarec je optužio lidere opozicije da su nasilnici i da su "godinama generator nasilja u Srbiji".

XS
SM
MD
LG