Linkovi

Tramp: Zahvalite Kongresu za loše odnose sa Rusijom


Predsednik Donald Tramp u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp okrivio je Kongres za stvaranje novih tenzija između SAD I Rusije zbog Sankcija Rusiji. Kremlj je, uprkos ostalim neslaganjima, u ovome saglasan sa Trampom – sankcije će osujetiti napredovanje odnosa Moskve I Vašingtona.​

Donald Tramp je na Tviteru napisao da su “odnosi dve zemlje na istorijsko lošem I opasno niskom nivou I da za to treba zahvaliti Kongresu – istim ljudima koji nisu usvojili zakon o zdravstvenoj zaštiti."

U svojim tvitovima, ruski premijer Dmitrij Medvedev je ocenio da to što je Tramp potpisao zakonski predlog kojim se uvode sankcije Rusiji znači I “kraj nadanja da će odnosi dve zemlje biti bolji.” Medvedev je napisao da je “Trampova administracija pokazala slabost time što je izvršnu vlast predala Kongresu na ponižavajući način.

Establišment je nadmudrio Trampa. Predsednik nije srećan zbog sankcija, ali nije imao drugog izbora osim da potpiše zakonski predlog”, napisao je Medvedev.

Tramp je ranije potpisao zakonski predlog kojim se Rusiji uvode nove sankcije, a američkom Kongresu daje ovlašćenje da blokira predsednika ukoliko želi da sankcije ukine ili ublaži. Nakon potpisivanja, ocenio je da ovaj zakonski predlog ima ozbiljne nedostatke. Ali, demantovao je ga je potpisao pod pritiskom.

Novim zakonom, koji su podržali I republikanci I demokrate u Kongresu, uvode se sankcije Iranu, Severnoj Koreji I Rusiji.

Veoma sam zadovoljan što je predsednik potpisao predlog za uvođenje sankcija Rusiji. Mada, mislim da I nije imao mnogo izbora, s obzirom na to da je predlog prošao oba doma Kongresa I da onemogućava predsednikov veto”, kaže demokratski senator iz Delavera Kris Kuns.

Portparolka Bele kuće rekla je da je predsednik predlog potpisao zbog “nacionalnog jedinstva.”

Jasno smo rekli da podržavamo strože sankcije za sve tri zemlje, I to ćemo nastaviti da činimo. I mislim da se to dobro videlo u našim izjavama”, rekla je Sara Hakabi Sanders.

Ali, Tramp je rekao da zakon sadrži delove koji nisu u najboljem interesu SAD, I da bi mogli Rusiju I Severnu Koreju da približe Kini – što nije željeni cilj. Ranije američke sankcije uticale su na stagniranje ruske ekonomija, kaže analitičar Piter Jelcov.

Nema naznaka da ruska ekonomija napreduje. Rusija je imala svoju šansu 2000. kada su cene nafte bile ekstremno visoke. Ali od tada nije rađeno na modernizaciji ruske ekonomije.”

Nove sanckije će još više unazaditi ekonomiju, kaže Jelcov. Ipak, one neće naterati Rusiju da odustane od Krima, ili da izađe iz istočne Ukrajine. I to je potvrdio ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

“Predlagači zakona su se prevarili ako su mislili da će sankcijama promeniti našu politiku, I to je potvrđeno mnogo puta u istoriji. Trebalo je da znaju da ono što ne savijamo – nećemo ni slomiti.”

Predstavnik Moskve je rekao da se njegova zemlja neće ponašati kao uvređeno dete, te da će nastaviti da sarađuje sa SAD što je u globalnom interesu. Ipak, Jelcov ocenjuje da Rusija već smišlja kako da se osveti za sankcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG