Linkovi

Oskari 2021 - najraznovrsnija grupa kandidata do sada


Kandidati za Oskara za glavnu mušku ulogu: Riz Ahmed, prvi musliman nominovan u toj kategoriji, posthumno nominovani Čedvik Bouzmen i Entoni Hopkins.
Kandidati za Oskara za glavnu mušku ulogu: Riz Ahmed, prvi musliman nominovan u toj kategoriji, posthumno nominovani Čedvik Bouzmen i Entoni Hopkins.

U nedelju, 25. aprila, održava se 93. dodela nagrada Američke filmske akademije. Ove godine dogodio se prelomni trenutak za akademiju, koja je nominovala do sada najraznovrsniju grupu reditelja, glumaca I producenata.

Devet od 20 kandidata za Oskare za glumu su predstavnici manjina. Dve žene, od kojih jedna Azijka, u trci su za Oskara za režiju. Sedamdeset žena je ukupno osvojilo 76 nominacija za Oskare.

Društvene promene uticale su na raznovrsnost u dodeli Oskara, smatra sociolog Andrea Pres, koja predaje medije na Univerzitetu Virdžinije.

“Aktivisti su dospeli u centar pažnje a onda je spoznaja o tim problemima prodrla u svest šire javnosti…”...uz to, demografska struktura Amerike se ubrzano menja.”

U kategoriji najboljeg filma, pet od osam nominovanih filmova su režirale žene ili reditelji manjinskih zajednica. Juda i crni Mesija, istorijska drama o rasnoj nepravdi I ubistvu u Americi 1960-ih je prvi nominovani film sa kompletno crnačkom glumačkom postavom. Film je nominovan u šest kategorija.

Minari, korejsko-američki film o iskustvu doseljenika u Ameriku takođe je osvojio šest nominacija. Među njima je I prva nominacija za glavnu mušku ulogu za jednog Amerikanca azijskog porekla a za najbolju sporednu žensku ulogu po prvi put je nominovana jedna glumica iz Južne Koreje.

Azijsko američki reditelj Li Ajzak Čang takmiči se sa azijsko-američkom koleginicom Kloi Žao za Oskara za režiju.

Film Kloi Žao – Zemlja nomada – bavi se ljudima koji zive na marginama američkog društva. Osvojio je šest nominacija za Oskare.

Zvuk metala takođe je osvojio šest nominacija, a među njima je I nominacija za najboljeg glumca za Riza Ahmeda – koji je prvi musliman u istoriji nominovan u toj kategoriji. Ahmed glumi bubnjara koji gubi sluh.

Vajola Dejvis je još jedna afroamerička glumica koja je dobila nominaciju. U filmu “Crna zadnjica Ma Rejni”, ona glumi zajedno sa Čedvikom Bouzmenom, koji bi posthumno mogao da dobije Oskara za najbolju mušku ulogu.

Andra Dej nominovana je za glavnu ulogu u filmu “SAD protiv Bili Holidej”.

Kandidat za Oskara Promising Young Woman je verovatno film koji najbolje odražava eru #MeToo. Film britanske rediteljke Emerald Fenel nominovan je u pet kategorija među kojima su najbolji film i nominacija Keri Maligen za glavnu žensku ulogu, dok je rediteljka Fenel kandidat za Oskara za režiju. Film je crnohumorna, satirična priča o ženi koja se sveti muškarcima koji iskorišćavaju žene.

“Mislim da smo spremni da otvorimo kategorije I u ovom slučaju priznamo realnost sveprisutnih seksualnih napada I nasilja u našoj kulturi na koje je skrenuo pažnju pokret MeToo”, ističe profesorka Andrea Pres.

Bez obzira na to ko će pobediti, raznovrsnost neće biti prolazni trend u Holivuidu, veruje Ejn Kokas, takođe profesorka medija na Univerzitetu Virdžinije.

“Svi oni mogu da kažu da su nominovani za Oskara u svom polju. I to je već samo po sebi velika čast i priznanje, i to menja vašu vrednost (u Holivudu), povećava vaš uticaj i sposobnost da obezbedite da se snima ono što vi mislite da je važno.”

Ovogodišnji Oskari se održavaju uživo na dve lokacije u Los Anđelesu - Dolbi teatru i istorijskoj železničkoj stanici Junion. Broj zvanica je ograničen na 170. Treću godinu za redom ceremonija nema domaćina ali će niz poznatih ličnosti uručivati nagrade.

XS
SM
MD
LG