Linkovi

Posle zapanjujućeg preokreta, Oskar za najbolji film pripao "Mesečini"


Reditelj i scenarista filma "Mesečina" Beri Dženkins.
Reditelj i scenarista filma "Mesečina" Beri Dženkins.

Na dodeli Oskara u Holivudu, drama „Mesečina“ je proglašena za najbolji film – nakon što je, koji minut ranije, mjuzikl "La La Land" greškom proglašen za pobednika. Kako iz Los Anđelesa izveštava dopisnik Glasa Amerike Majk O Saliven, na kraju večeri mjuzikl o Holivudu osvojio je šest nagrada, uključujući Oskare za režiju i glavnu žensku ulogu, ali mu je izmakla ključna nagrada za najbolji film.

Romantični mjuzikl La La Land odneo je nagrade za scenografiju, originalnu muziku i pesmu. Ema Stoun osvojila je Oskara za najbolju glumicu a Damijen Šazel proglašen je najboljim rediteljem. La La Land je proglašen i za najbolji film – ali to je bila greška.

Posle šokantnog preokreta, Oskar za najbolji film otišao je u ruke ekipe filma Mesečina, priče o odrastanju jednog mladog crnca, homoseksualca. Maheršala Ali osvojio je nagradu za sporednu mušku ulogu a film je osvojio i Oskara za adaptirani scenario - godinu dana pošto su Oskari kritikovani zbog zanemarivanja umetnika iz manjinskih grupa. Vajola Dejvis je proglašena za najbolju glumicu u sporednoj ulozi za dramu Ograde. Oskar za najboljeg glumca pripao je Kejsiju Afleku za potresnu dramu “Mančester na moru”.

Iranski reditelj Ašgar Farhadi, koji je osvojio Oskara za najbolji strani film za ostvarenje “Prodavac”, nije prisustvovao ceremoniji protestujući zbog imigracione politike Trampove administracije. I tako su Oskari, koji često znaju da budu uglađeni ali neuzbudljivi, ove godine imali elemente drame i neočekivani kraj.

Gaf i u In-memoriamu

Gaf na kraju ceremonije nije bio jedina stvar koja je izazvala zbrku na dodeli nagrada Američke filmske akademije. Tokom dela kada se ukazuje počast ličnostima iz sveta filmske industrije koji su preminuli u poslednjih godinu dana, organizatori su prikazali fotografiju žene koja je još živa. Greškom, upotrebljena je fotografija australijske producentkinje Džen Čepmen, umesto fotografije Džener Paterson, australijske kostimografkinje, koja je umrla prošlog oktobra. Njih dve dobre prijateljice i sarađivale su na filmu "Klavir" iz 1993, koji je osvojio tri Oskara. Još jedna kontroverza u istom segmentu bilo je kada nisu pomenuti Geri Šendling i Florens Henderson, koji su doduše poznatiji po televizijskog karijeri, a izostala je i fotografija Bila Pakston, koji je umro dan ranije, u 62. godini života, usled komplikacija od hirurškog zahvata. Njegovu smrt pomenula je Dženifer Eniston, koja je najavila segment "In Memoriam".

XS
SM
MD
LG