Linkovi

Društveni pokreti utiču na Oskare


Rediteljka Di Ris i ekipa filma "Mudbound" na festivalu nezavisnog filma Sandens.

Na 90. dodeli Oskara, američka filmska akademija odaće priznanje najboljim filmovima 2017. u 24 kategorije. Pokreti protiv rasne i rodne diskriminacije, kao što su “Oskari tako beli”, “Životi crnaca su važni” i “MeToo” pomogli su da dođe do promena u Akademiji filmske umetnosti i nauke, koja je počela da u svoje članstvo prima više žena i pripadnika manjina.

Zbog toga će publika i kritičari ove godine možda videti jednu ravnomerniju raspodelu Oskara. Novinarka Glasa Amerike Penelopi Pulu razgovarala je sa Đovanom Česler, direktorkom Programa za filmske i video studije na Univerzitetu Džordž Mejson o kandidatima za Oskare koji privlače pažnju zbog svoje različitosti.

Prošlogodišnji Oskari završeni su iznenađenjem, kada je nezavisna afroamerička drama “Mesečina” pobedila favorita, skoro potpuno belački mjuzikl “La La Lend”. Taj trend rasne i rodne ravnopravnosti će se nastaviti ove godine, ističe Đovana Česler sa Univerziteta Džordž Mejson.

"Akademija je proteklih godina povećala svoje članstvo među glumcima, izvodjačima i scenaristima iz raznovrsnijih grupa i primila ih u svoje glasačko telo 7.000 članova Akademije.”

Zbog toga su među ovogodišnjim nominovanima afričko-američki filmovi kao što je “Mudbound”, rediteljke Di Ris, o odlikovanom afroameričkom pilotu koji se vraća iz Drugog svetskog rata na ameirčki jug u eri segregacije.

"Mudbound – film Di Ris je nominovan za Oskara za scenario, glumu i kameru. Prva žena ikada nominovana za kameru u 90-godišnjoj istoriji Oskara je Rejčel Morison, za Mudbound", ističe Di Ris.

Džordan Pil, reditelj filma "Beži"
Džordan Pil, reditelj filma "Beži"

Još jedan kandidat za Oskara je “Beži” Džordana Pila, horor film sa komičnim prizvukom, koji govori o temi savremene navodne belačke superiornosti.

“Sa filmom “Beži”, nastao je neverovatan zamah, isti je slučaj sa “Crnim panterom” kod njihove primarne publike koja je poručila – “ovaj film je važan jer želimo da budemo predstavljeni na filmskom platnu, želimo da podržimo afroameričke priče”, primećuje profesorka Univerziteta Džordž Mejson.

Pokret #MeToo takođe se odrazio na Oskare.

"Nešto se pokrenulo, promenilo sa pokretom #MeToo i pokretom “Time’s Up” koji je usledio. Možda filmovi koji su nominovani ove godine donekle pokazuju tu svest. Oko polovine njih ima žene u glavnim ulogama, koje zaista utiču na smer filma.”

Serša Ronan i Lori Metkaf glume majku i ćerku sa komplikovanim odnosom u filmu Lady Bird
Serša Ronan i Lori Metkaf glume majku i ćerku sa komplikovanim odnosom u filmu Lady Bird

​Jedna od njih je glumica, scenaristikinja i rediteljka Greta Gervig, autorka filma “Lady Bird”. Priča o odnosu majke i ćerke, punom sukoba ali i ljubavi, osvojio je pet nominacija za Oskare. Za to vreme, mračna satira “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” govori o Mildred, ogorčenoj majci koju glumi Frensis Mekdormand, koja ne preza ni od čega da bi prozvala lokalnu policiju zbog neefikasne istrage ubistva njene ćerke.

Ove godine, kandidati za Oskara takođe se bave temama iz života homoseksualaca I transrodnih osoba. Među njima su drama “Zovi me svojim imenom” o strastvenoj ljubavi dvojice mladih muškaraca početkom 1980-ih i čileanska drama “Fantastična žena”, o transrodnoj ženi čiji se život drastično menja posle iznenadne smrti njenog bivšeg partnera.

Čileanska transrodna glumica Daniela Vega tumači glavnu ulogu u filmu "Fantastična žena"
Čileanska transrodna glumica Daniela Vega tumači glavnu ulogu u filmu "Fantastična žena"

"Među nominovanima u medjunarodnim kategorijama vidimo mnogo smelosti a “Fantastična žena” je jedan od tih filmova. Gluma je izuzetna i ona će biti prva transrodna osoba koja će najavljivati jednu od nagrada na dodeli Oskara. Još jedna transrodna rediteljka Jens Ford nominovana je za Oskara ove godine za svoj dokumentarac “Snažno ostrvo”, zaključuje Đovana Česler.

Česler dodaje da će proći još vremena dok u Holivudu ne bude vladala potpuna otvorenost i ravnopravnost. Međutim, sa svakom novom godinom postoji nada da će više žena i predstavnika manjinskih grupa ispričati svoje priče na velikom platnu, ispred I iza kamere, i biti pravedno predstavljeni na budućim dodelama Oskara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG