Linkovi

Film "Quo Vadis Aida" nominovan za Oskara


ARHIVA- Projekcija filma "Quo vadis, Aida?" prikazan u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima
ARHIVA- Projekcija filma "Quo vadis, Aida?" prikazan u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima

"Quo Vadis, Aida?", film bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić nominovan je za Oskara za najbolji strani film, objavila je Američka filmska akademija.

“Za nas je ovaj film i više od filma - to je podsetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne sme negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude delio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge”, izjavila je rediteljka Jasmila Žbanić, a saopštila producentska kuća Deblokada.

U saopštenju se navodi da cijela ekipa filma zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za "Quo vadis Aida?", majkama, ženama i drugim preživelim Srebreničanima koji su im, kako se navodi, bili oslonac, podstrek i inspiracija.

“Film nastavlja da niže uspehe na filmskim festivalima širom sveta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade "Grand Prix by Orange" i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na festsivalu u Majamiju glavnu nagradu "Knight MARIMBAS" kao i Nagradu kritike”, dodaje se u saopštenju producentske kuće na čijem je čelu rediteljka Jasmila Žbanić.

Pored "Quo Vadis, Aida?", u konkurenciji za najbolji film van engleskog govornog područja su danski "Još jedna runda", hongkonški "Bolji dani", rumunski film "Kolektiv" i tuniski "Čovek koji je prodao svoju kožu".

Geri Oldman kao Herman Menkijevic u sceni iz filma "Menk". Foto: Netfliks
Geri Oldman kao Herman Menkijevic u sceni iz filma "Menk". Foto: Netfliks

Najviše nominacija za Oskara - njih 10 - dobio je film "Menk" Dejvida Finčera. Prvi put do sada, dve žene - Kloi Žao i Emerald Fenel - nominovane su za najbolju režiju. Pored Menka, za najbojli film takmiče se "Promising Young Woman" koji je režirala Fenel, "Zemlja nomada" Kloi Žao, "Juda i crni mesija", "Zvuk metala", "Minari", "Otac" i "Suđenje čikaškoj sedmorici."

U kategoriji Oskara za režiju došlo je do istorijskog pomaka. Samo pet žena su ikada do sada nominovane u toj kategoriji. Žao je prva žena azijskog porekla i žena sa najviše nominacija u jednoj godini u istoriji Oskara. Takođe je nominovana za adaptirani scenario, montažu i producenta u kategoriji najboljeg filma.

Za režiju su takođe nominovani Li Ajazak Čang za "Minari", Dejvid Finčer za režiju "Menka" i Tomas Vintegerg, reditelj filma "Još jedna runda."

Dok su Oskari ranije kritikovani zbog davanja prednosti belačkim autorima i umetnicima, što je pre pet godina pokrenulo i hešteg #OscarsSoWhite (Oskari tako beli), ove godine je primetna raznovrsnost. Devetoro od 20 nominovanih za glumu nisu belci, a između ostalih je posthumno nominovan Čedvik Bouzmen ("Crna zadnjica Ma Rejni"). Takođe su nominovani Riz Ahmed ("Zvuk metala"), Stiven Jeun ("Minari"), Danijel Kalua i Lakit Stenfild ("Juda i crni mesija"), Lesli Odom Junior ("Jedna noć u Majamiju"), Vajola Dejvis ("Crna zadnjica Ma Rejni"), Andra Dej (The people vs. Billie Holiday) i Ju-jang Jeun ("Minari").

Za Vajolu Dejvis ovo je četvrta do sada nominacija za Oskara, što je čini crnom glumicom sa najviše nominacija u istoriji. Stiven Jeun je prvi Amerikanac azijskog porekla ikada nominovan za najboljeg glumca.

Za najbolju glumicu su takođe nominovane Keri Maligen za "Promising Young Woman", Frensis Mekdormand za "Nomadland" i Vanesa Kirbi za "Pieces of a Woman."

Najviše nominovanih filmova potiče iz Netfliksove produkcije - 35.

U trci za Oskara za glavnu mušku ulogu su takođe Entoni Hopkins za film "Otac" i Geri Oldman za "Menk".

XS
SM
MD
LG