Linkovi

Zlatni globus drami "Zemlja nomada" i komediji "Borat 2"


Tina Fej vodila je ceremoniju iz Njujorka dok se Ejmi Poler nalazila na Beverli Hilsu (Foto: Reuters/NBC Handout)

Drama "Zemlja nomada" i satira "Borat 2" osvojili su nagrade za najbolje filmove na dodeli Zlatnih globusa u nedelju uveče. Bila je to pretežno virtuelna ceremonija, održana uporedo u Los Anđelesu i Njujorku, a obeležili su je pandemijski uslovi i pozivi na veću raznovrsnost. Voditeljke ceremonije bile su Tina Fej i Ejmi Poler.

Kloe Žao, rediteljka rođena u Kini, osvojila je nagradu za najbolju režiju za "Zemlju nomada" - dramu o vlasnicima "kuća na točkovima" u Americi pogođenoj recesijom, u produkciji filmske kuće Searchlight Pictures. Žao je tek druga žena, i prva rediteljka azijskog porekla, koja je osvojila Zlatni globus u toj kategoriji.

Saša Baron Koen, autor filma "Borat 2" u produkciji studija Amazon, proglašen je za najboljeg glumca u komediji, dok je Andra Dej osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu pevačice Bili Holidej u filmu "Sjedinjene Države protiv Bili Holidej."

Britanska drama o kraljevskoj porodici "Kruna", komedija "Schitt's Creek," i TV serija o šahu "Damin gambit" osvojili su glavne nagrade u televizijskim kategorijama.

Ema Korin, koja glumi mladu princezu Dajanu, Džoš O'Konor, koji je glumio princa Čarlsa i Džilijan Anderson, koja je tumačila Margaret Tačer u Netfliksovoj seriji o britanskoj kraljevskoj porodici, takođe su bili pobednici.

Rozamund Pajk prima nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu za ulogu u filmu "I Care a Lot"
Rozamund Pajk prima nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu za ulogu u filmu "I Care a Lot"

Netfiksova drama "Menk", priča o scenaristi filma "Građanin Kejn", započela je veče sa šest nominacija ali nije osvojila nijednu od nagrada.

Zvezda "Crnog pantera" Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt, u 44. godini, šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen za najboljeg glumca za svoju poslednju ulogu u drami o džezu "Crna zadnjica Ma Rejni".

Britanski glumci Danijel Kaluja i Džon Bojega, i animirani film "Soul" su bili među pobednicima po izboru članova holivudskog Udruženja stranih novinara (HFPA), koje je kritikovano zato što nema nijednog crnca među svojih 87 članova.

Članovi HFPA pojavili su se na ceremoniji u nedelju i obećali da će to ispraviti u budućnosti.

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica Zlatnih globusa, primila je nagradu Sesil Demil za životno delo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

Za najbolji strani film izabran je južnokorejski "Minari".

Izraelska zvezda Gal Gadot dodeljuje jednu od nagrada na 78. dodeli Zlatnih globusa.
Izraelska zvezda Gal Gadot dodeljuje jednu od nagrada na 78. dodeli Zlatnih globusa.

Među prezenterima su bili Hoakin Finiks, Kristen Vig, Tifani Hediš, Margo Robi, Gal Gadot, Majkl Daglas i Ketrin Zeta Džons i Anđela Beset.

Kontroverza

Dok je Holivudsko udruženje stranih novinara odavno poznato kao organizacija sa članovima "sumnjivih" kvalifikacija - budući da većina njegovih članova ne piše za poznate publikacije - i poznato po tome što ponekad na njeno mišljenje utiču skupi prijemi i promocije filmova i serija, udruženje je ponovo moralo da se brani od ozbiljnih optužbi.

Među najtežim po HFPA je otkriće da u grupi koja glasa za dobitnike nagrada uopšte nema crnaca - što je samo obnovilo kritike da udruženje, koje je sam voditelj ceremonije Riki Džervejz prošle godine, u svom uvodnom monologu, nazvao "veoma, veoma rasističkim", mora da se promeni. Ove godine, nijedan od najpoznatijih crnačkih filmova koji su dobili pohvale kritičara - ​Crna zadnjica Ma Rejni, Jedna noć u Majamiju, Juda i crni Mesija, Da 5 Bloods -- nije nominovan za Zlatni globus za najbolji film.

HFPA je saopštila da će sačiniti "akcioni plan" promena i dodala da uviđa potrebu za crnačkim članovima i predstavnicima drugih nedovoljno zastupljenih zajednica.

Ipak, Globusi su opstali zbog svoje popularnosti (to je treća najgledanija dodela nagrada posle Oskara i Gremija), profitabilnosti (NBC je, 2018, platio 60 miliona dolara za prava na prenos dodele) i zato što služe kao važan marketinški materijal za filmove koji se nadaju da će osvojiti Oskara. To možda posebno važi za ovu godinu, kada je pandemija poremetila uobičajeni ritam sezone dodele nagrada.

Zlatni globusi su održani na datum kada je prvobitno trebalo da se održi dodela Oskara, koja je, pak, pomerena za 25. april.

XS
SM
MD
LG