Linkovi

Porodica iz Konektikata izgubila sina, a posle 10 godina i unuku u oružanom nasilju


Protest učenika protiv oružanog nasilja, arhiva

HARTFORD, KONEKTIKAT - Dženet Rajs, radnica hitne službe, uputila se u bolnicu u četvrtak, kao što to inače čini kada se dogodi tragedija u njenoj zajednici. Ovoga puta, neko je pucao u nekolicinu mladih ljudi, među kojima je i 12-godišnja devojčica, koju je zalutali metak pogodio u glavu.

Na putu ka bolnici, Dženet Rajs je zazvonio telefon. Stala je pored puta da se javi.

Devojčica koja se borila za život, Sikret Pirs, je njena unuka - ćerka njenog sina koji je takođe ubijen u oružanom nasilju pre više od 10 godina.

Sikret Pirs je preminula u bolnici u petak ujutru. Imala je samo dve godine kada je njen otac, tada 20-godišnji Šejn Oliver takođe ubijen iz vatrenog oružja.

"Nikad u životu ne bih pomislila da će me neko da me zove da se javim na posao jer je tamo moja 12-godišnja unuka. Besna sam, slomljena i otupela", napisala je ona u poruci.

Sikret Pirs je sedma žrtva ubistva u Hartfordu, gradu koji se bori da smanji stopu ubistava. Prošle godine, u tom gradu je ubijeno 39 osoba iz vatrenog oružja.

Njeni baba i deda su godinama unazad javno govorili o opasnostima vatrenog oružja. Dženet Rajs je radila i kao koordinator organizacije protiv oružanog nasilja.

Njen suprug, pastor Sem Sejlor, i pre nego što je izgubio sina i unuku, znao je da oružano nasilje izjeda njegovu zajednicu. Ubistvo za ubistvom.

"Trauma na traumu", rekao je Sejlor nakon bdenja za njegovu unuku. "Nisam očekivao da ću ponovo prolaziti kroz ovu paradu bola".

Sikret je sedela u parkiranom automobilu kada je otvorena vatra iz automobila u pokretu. Napadači još nisu uhapšeni, a policija je saopštila da traga za najmanje dvojicom muškaraca. U napadu su ranjena trojica muškaraca, za koje se veruje da su bili meta napada.

Njen otac, Šejn Oliver, ubijen je kada je otišao pokupi novac od automobila koji je prodao. Počela je svađa između njega i ubice koji je potegao pištolj. Oliver je počeo da beži, ali nije daleko odmakao. Pogođen je sa dva metka u leđa i par sati kasnije je preminuo. Njegov ubica služi 40-godišnju zatvorsku kaznu.

Posle smrti sina, Rajs i Sejlor su se sastali sa tadašnjim potpredsednikom Džoom Bajdenom u Njutaunu, gde je 2012. došao da razgovara sa roditeljima ubijene dece u školi Sendi Huk.

Bajden je razgovarao sa roditeljima koji su bili zabrinuti da se deca crnci, koja stradaju u oružanom nasilju, tretiraju kao fusnote u svim razgovorima o toj temi.

Hartford, glavni grad Konektikata, ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od oružanog nasilja, pokazuju podaci Centra za politiku protiv nasilja.

"Ali, moramo da radimo više na tome", kaže direktor centra Džeremi Stajn i za to traži da država odvoji 10 miliona dolara godišnje. Za njega je poslednje ubistvo "jako lično", jer je Dženet Rajs deo organizacije.

"Prvo je izgubila sina, a onda i njegovu ćerku, u oružanom nasilju", kaže Rajs.

XS
SM
MD
LG