Linkovi

Deset žrtava masovnog ubistva u Kaliforniji, osumnjičeni izvršio samoubistvo


Pripadnici specijalnih policijskih snaga pretražuju kombi u kojem je pronađeno telo osumnjičeng za masovno ubistvo u Monterej Parku u Kaliforniji (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Pripadnici specijalnih policijskih snaga pretražuju kombi u kojem je pronađeno telo osumnjičeng za masovno ubistvo u Monterej Parku u Kaliforniji (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Naoružani napadač ubio je u subotu veče desetoro ljudi u plesnoj dvorani gde se održavala proslava lunarne Nove godine blizu Los Anđelesa u Kaliforniji, a zatim izvršio samoubistvo tokom policijske potere u nedelju.

Šerif okruga Los Anđeles Robert Luna rekao je u nedelju veče da je osumnjičeni identifikovan kao 72- godišnji Hu Kan Tran, i da se veruje da nema drugih napadača. Motiv napada nije poznat.

U pucnjavi u sali plesnog studija Star Bolrum u gradu Monterej Park ubijeno je pet žena i petoro muškaraca a ranjeno još 10 osoba. Sedmoro je i dalje u bolnici, od kojih je jedna osoba u kritičnom stanju. Napadač je zatim, nekih 20 do 30 minuta kasnije, ušao u plesnu salu u obližnjem gradu Alhambra ali su mu prisutni oteli pištolj.

"Razoružale su ga dve osobe koje smatram herojima. Spasili su živote. Moglo je da bude mnogo gore. Na drugom mestu smo pronašli poluautomatski pištolj", rekao je Luna na konferenciji za novinare.

Posle pokušaja drugog napada, osumnjičeni je pobegao u belom kombiju, koji je policija opkolila u obližnjem gradu Torens.

Tokom opsade, policajci su upali u kombi u kojem su pronašli telo osumnjičenog sa prostrelnom ranom, kao i pištolj.

Masakr, koji je izazvao strah u velikoj azijsko-američkoj zajednici u Monterej Parku i Alhambri, je peto masovno ubistvo u Americi ovog meseca. To je najsmrtonosniji napad od 24. maja, kada je ubijena 21 osoba u pucnjavi u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu.

Monterej Park je grad od oko 60.000 stanovnika na istočnom obodu Los Anđelesa i u njemu žive uglavnom imigranti iz Kine ili prva generacija Amerikanaca azijskog porekla. Pucnjava se dogodila u samom centru grada, gde su ulice ukrašene crvenim lampionima u znak proslave lunarne Nove godine. Proslava u Monterej Parku je jedna od najvećih koje se održavaju u Kaliforniji. Ranijih godina, u dvodnevnoj proslavi učestvovalo bi i do 100.000 ljudi. Međutim, događaji planirani za nedelju su otkazani posle pucnjave.

Predsednik Džo Bajden je u saopštenju osudio masovno ubistvo i naložio Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost da pomogne lokalnim vlastima.

35-godišnji Toni Lei iz Monterej Parka je bio zapanjena kada je izašao u jutarnju šetnju i shvatio da su zvuci koje je čuo tokom noći bili pucnji. "Mislio sam da je možda vatromet, da ima neke veze sa lunarnom Novom godinom", rekao je. "Ovo je obično vrlo bezbedno mesto, u samom smo centru grada ali je bezbedno."

57-godišnja Vin Lio koja živi oko dva bloka od plesnog studija rekla je da je šokirana da se takav zločin dogodio, posebno tokom proslave Nove godine.

Policajci na mestu napada u Monterej Parku u Kaliforniji (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Policajci na mestu napada u Monterej Parku u Kaliforniji (Foto: REUTERS/Mike Blake)

“Kinezi smatraju kinesku Novu godinu veoma, veoma posebnom", kaže ona. "To je vreme kada ne radite ništa što bi moglo da vam donese nesreću tokom cele godine."

Fotografisala je policijsku aktivnosti ispred studija da bi je poslala rođacima i prijateljima u Kini, "da im pokaže koliko je situacija u SAD postala nenormalna sa svim tim masovnim pucnjavama, čak i za Novu godinu."

Zajednička baza podataka agencije Asošijeted pres i USA Today o masovnim ubistvima u SAD pokazuje da je 2022. bila jedna od najgorih godina u smislu masovnih ubistava, sa 42 takva napada. Masovno ubistvo u toj bazi podataka se definiše kao ubistvo najmanje četiri osobe, ne uključujući samog napadača.

XS
SM
MD
LG