Linkovi

Troje ubijenih u pucnjavi na univerzitetu u Mičigenu, motiv još nepoznat


Radnici čiste stepenice i trotoar posle pucnjave na Univerzitetu Mičigena(Foto: Lansing State Journal/Mike Ellis/USA TODAY NETWORK via REUTERS)
Radnici čiste stepenice i trotoar posle pucnjave na Univerzitetu Mičigena(Foto: Lansing State Journal/Mike Ellis/USA TODAY NETWORK via REUTERS)

Tri osobe su ubijene a pet je povređeno u pucnjavi na kampusu Univerziteta Mičigen u ponedeljak kasno uveče. Napadač je izvršio samoubistvo.

Kris Rozman, privremeni zamenik načelnika policije na kampusu, rekao je novinarima u utorak rano ujutru da su svi povređeni hospitalizovani u teškom stanju. Lekari su naveli da je četvoro operisano.

Policija je identifikovala napadača kao 43-godišnjeg Entonija Mekreja i pokušava da utvrdi zašto je otvorio vatru. Zbog pucnjave, kampus je bio blokiran, a potera za napadačem je trajala oko tri sata.

“Ne znamo šta mu je bio motiv", rekao je Rozman i dodao da Mekrej nije bio student niti zaposleni na kampusu, i ni na koji način povezan sa univerzitetom.

Takođe je naveo da policija suprostavila napadaču pre nego što je on izvršio samoubistvo - oko tri sata nakon što je pucnjava prijavljena.

"Nemamo pojma zašto je došao na kampus da ovo uradi. To je deo naše istrage", rekao je on.

Policija je kod napadača pronašla papir "koji je ukazivao na pretnju" protiv dve državne škole u Juingu, u Nju Džersiju. Policija u Juingu je saopštila da je "istragom utvrđeno da je Mekrej imao "probleme sa mentalnim zdravljem", da je imao veze sa tim mestom i da su škole u tom području zatvorene "iz predostrožnosti".

Mekrejov sused u Lensingu, u Mičigenu, rekao je za Rojters da je Mekrej pravio probleme i često pucao u svoju kuću.

Pucnjava je počela u jednoj akademskoj zgradi i nastavila se nešto kasnije u obližnjem studentskom sindikatu, što je navelo vlasti da narede onima u kampusu da odmah potraže zaklon.

Studentkinja Kler Papulias bila je na času istorije Kube, kada je napadač ušao u njenu učionicu. Kaže da je legla na pod kada je čula pucnjavu.

"Nikada neću zaboraviti vrisku mojih kolega koje su zvale u pomoć. Neko je vikao da je ušao napadač i da svi moramo da legnemo na pod. U tom trenutku sam mislila da ću da umrem", ispričala je Papulias za televizijsku mrežu NBC.

"Naš kampus tuguje", rekla je novinarima Tereza Vudraf, privremena predsednica univerziteta. "Svi ćemo tugovati i vremenom ćemo se promeniti. Ne možemo dozvoliti da se ovo ponovi".

Univerzitet je otkazao sve aktivnosti u kampusu na 48 sati. Kampus u Ist Lensingu, u državi Mičigen, ima oko 50.000 studenata, a nalazi se 145 kilometara severozapadno od Detroita.

Pucnjava u Mičigenu je najnovije masovno ubistvo od početka nove godine u SAD. Desetine ljudi su izgubile život u masovnim pucnjavama, uključujući 11 osoba ubijenih u Kaliforniji za vreme proslave lunarne Nove godine.

2022. dogodilo se više od 600 masovnih pucnjava u SAD, u kojima je ubijeno ili ranjeno najmanje četvoro ljudi, prema podacima organizacije Arhiva o oružanom nasilju.

Ovo je jedinstveno američki problem", izjavila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer. Dodala je i da je predsednik Džo Bajden pružio podršku tokom telefonskog razgovora.

"Besna sam što moramo da na još jednoj konferenciji za novinare govorimo o pogibiji naše dece u školama. Ako ovo nije povod da nešto uradimo, onda ne znam šta jeste", poručila je članica Kongresa iz Mičigena Elisa Slotkin.

Pucnjava se dogodila oko 50 kilometara južno od Oksforda, u Mičigenu, gde je tinejdžer 2021. ubio četvoro učenika lokalne srednje škole, puškom koju mu je otac poklonio za Božić.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG