Linkovi

Mađarska traži od Evropske unije poštovanje suvereniteta država članica


Premijer Mađarske Viktor Orban (Foto: AP)
Premijer Mađarske Viktor Orban (Foto: AP)

Mađarska je od institucija Evropske unije zatražila da poštuju suverenitet država članica – pošto je podržala presudu poljskog suda po kojoj su pojedini zakoni Unije nekompatibilni sa Ustavom te države.

Premijer Viktor Orban potpisao je uredbu mađarske vlade, izjavio je njegov predstavnik za medije mađarskoj novinskoj agenciji, pozdravljajući presudu poljskog Ustavnog suda, javio je Rojters.

Zvanična Budimpešta je u četvrtak saopštila da je presuda Ustavnog suda Poljske izazvana, kako je ukazano, lošom praksom institucija EU koje su pokušale oduzeti određene nadležnosti državama članicama koje nikada nisu bile dodijeljene Uniji.

"Primat zakona Evropske unije može se primeniti samo u onim oblastima u kojima Unija ima ovlašćenja - okvir za to postavljen je u ugovorima sa njom", prenosi mađarska novinska agencija jednu od odredbi usvojene uredbe.

Ursula von der Lajen, predsednica Evropske komisije, poručila je da je, kako se izrazila, duboko zabrinuta zbog presude poljskog Ustavnog suda – kao i da će Komisija učiniti sve što je u njenoj moći da osigura primat pravnih tekovina Unije.

Kako je izvestio Rojters, desničarske populističke vlade u Poljskoj i Mađarskoj u sukobu su sa Komisijom u vezi sa pitanjima poput slobode medija, migracija, prava LGBT populacije do nezavisnosti sudstva.

Dve bivše države socijalističkog bloka, koje su se pridružile Evropskoj uniji 2004. godine, često su glasale u tandemu - uzajamno se podržavajući.

Evropska komisija je u julu iskazala je ozbiljne zabrinutosti zbog stanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj - zbog čega je aktuelizovano i to da li bi im trebalo ograničiti pristup fondovima Evropske unije.

Tada je objavljeno i da je Komisija odložila odobravanje 7,2 milijarde evra Mađarskoj tražeći poštovanje vladavine prava od premijera Viktora Orbana. Istovremeno, nije dala zeleno svetlo za 23 milijarde evra bespovratnih sredstava i 34 milijarde u povoljnim kreditima za Poljsku.

XS
SM
MD
LG