Linkovi

Mađarska i Poljska mogle bi ostati bez dela fondova EU zbog kršenja vladavine prava


Komisija je u izveštaju objavila da Poljska i Mađarska podrivaju pluralizam medija i nezavisnost pravosuđa. Ujedno, dve države su i jedine članice dvadeset sedmočlanog bloka koje su pod istragom Unije zbog podrivanja vladavine zakona. (Foto: AP/Jean-Francois Badias

Evropska komisija iskazala je ozbiljne zabrinutosti zbog stanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj - u izveštaju koji bi mogao da odredi da li će dvema državama biti dodeljene milijarde evra novčane pomoći namenjenih oporavaku od pandemije Kovida 19.

Izvršne vlasti Evropske unije već su navodile brojne zabrinutosti u izveštaju iz 2020, ali agencija Rojters javlja da bi takav trend sada mogao izazvati ozbiljnije posledice pošto je Brisel pristup fondu bespovratnih sredstava i zajmova u iznosu od 800 milijardi evra uslovio poštovanjem vladavine prava.

Komisija je u izveštaju objavila da Poljska i Mađarska podrivaju pluralizam medija i nezavisnost pravosuđa. Ujedno, dve države su i jedine članice dvadeset sedmočlanog bloka koje su pod istragom Unije zbog podrivanja vladavine zakona.

Komisija bi u razmatranje moga uzeti izveštaj o vladavini prava prilikom identifikovanja i procene kršenja tih principa - koji utiču na finansijske interese Unije“, navodi se u saopštenju Komisije.

Na kritike iz izveštaja Evropske komisije za sada nije bilo zvaničnih reakcija Poljske i Mađarske.

Inače, Evropska komisija do sada je odložila odobravanje 7,2 milijarde evra Mađarskoj tražeći poštovanje vladavine prava od premijera Viktora Orbana. Istovremeno, nije dala zeleno svetlo za 23 milijarde evra bespovratnih sredstava i 34 milijarde u povoljnim kreditima za Poljsku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG