Linkovi

Budimpešta: Povorka ponosa i protest protiv Orbanovog zakona


Povorka ponosa u Budimpešti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Povorka ponosa u Budimpešti

Hiljade građana okupile su se u mađarskoj prestionici Budimpešti na Paradi ponosa i protestu protiv zakona koji ograničava školsko obrazovanje o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima.

Građani koji su defilovali centralnim ulicama mađarske prestonice ukazali su da novousvojeno zakonodavstvo deli mađarsku naciju, izvestila je agencija Rojters.

"Ovo je nečuveno. Živimo u dvadeset prvom veku kada ne bi smele da se događaju takve stvari. Nismo više u vremenu komunizma, živimo u Evropskoj uniji i svi bi trebalo da žive slobodno", rekao je agenciji Rojters dvadeset sedmogodišnji Ištvan – koji Povorci ponosa prisusvuje sa partnerom.

Viktor Obran, mađarski nacionalno orijentisani premijer koji važi za populistu, zalaže se za primenu socijalne politike čiji je cilj, kako tvrdi, zaštita tradicionalnih hrišćanskih vrednosti od zapadnog liberalizma – što je podstaklo tenzije sa Evropskom unijom.

Orbanova vlada, koju naredne godine očekuju izbori, tvrdi da su prava seksualnih manjina i druga pitanja u domenu odlučivanja nacionalnih vlasti. Navodi i da je cilj zakona, koji je sporan za članice EU, zaštita dece od homoseksualaca.

Sa druge strane, organizatori kažu da se suprotstavljaju, kako ih označavaju, političarima gladnim moći i da se protive zastrašivanju LGBTQ osoba.

Umesto da zaštiti manjine, vlada koristi zakone kako bi članove manjinskih seksualnih zajednica izopštila u sopstvenoj zemlji”, stavovi su organizatora skupa.

Istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos, sprovedena u junu, pokazala su da 46 procenata mađarskih građana podržava istopolne brakove.

Boglarka Balaš, dvadesetpetogodišnja učesnica skupa, smatra da je zakon protiv koga protestuje iskorišćen za političku kampanju.

"Ovo je diverzija koja pokušava da rasturi zemlju. To je provokacija zbog izbora", rekla je ona.

Još jedan od prisutnih, Balint Berta, upozorava da se njime iniciraju, kako je rekao, veštačke tenzije u društvu.

Ukoliko politika nastavi to da podstiče, društvo će se podeliti i ljudi će se vremnom okrenuti jedni protiv drugih”, rekao je Berta za Rojters.

Inače, više od četrdeset diplomatskih predstavništava i stranih kulturnih institucija u Mađarskoj podržalo je budimpeštansku Povorku ponosa.

Podstičemo poteze u svakoj zemlji koji će obezbediti jednakost i dostojanstvo svih ljudskih bića, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili pol”, ukazali su potpisnici – među kojima su američka, britanska i nemačka ambasada.

Evropska komisija pokrenula je pravnu proceduru protiv vlade Viktora Orbana zbog novog zakona, koji je stupio na snagu ovog meseca, ocenivši da je diskriminatoran i u suprotnosti sa evropskim vrednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Svoj izborni uspeh, u jednom delu, Orban crpi iz tvrdokornih stavova u vezi sa imigracijom. Međutim, kako je to pitanje sve ređe na političkoj agendi, njegova pažnja je preusmerena na rodna pitanja i seksualnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG