Linkovi

Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića: I dalje bez odgovornih


Dvogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Dvogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića

Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, političkog predstavnika Srba sa Kosova, počinioci i nalogodavci nisu odgovarali zbog tog zločina. Suđenje optuženima za njegovo ubistvo tek što je počelo.

Na mestu na kom je 16. januara 2018. ubijen u Severnoj Mitrovici, pred prostorijama inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, održana su dva pomena.

“Nećemo odustati od traženja pravde i već koliko danas, poslaćemo pismo na sve adrese, pismo međunarodnoj zajednici da se i ona uključi, da pošalju svoj istražni tim i pomognu Prištini, ako već ona nije u stanju da otkrije“, poručio je tokom pomena na mestu Ivanovićevog ubistva Goran Rakić, predsednik Srpske liste, partije Srba sa severa Kosova koja funkcioniše u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom i vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Jedan od visokopozicioniranih funkcionera te političke grupacije, čiji predstavnici su prvi put prisustvovali pomenu Ivanoviću, je Milan Radoičić koga je kosovsko pravosuđe označilo glavnoosumnjičenim za ubistvo Olivera Ivanovića.

Pomen je organizovala Ksenija Božović, zamenica predsednika pokreta kojim je do smrti rukovodio Ivanović. Za njegovog života, inicijativa koju je predvodio, nije delila političke ciljeve sa Srpskom listom – što se promenilo na nedavnim kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima kada su nastupili na jedinstvenoj listi.

Sat vremena kasnije, na istom mestu, okupio se deo porodice i brojni prijatelji Olivera Ivanovića – inače nesaglasni sa odlukom o političkoj saradnji nekada suprostavljenih strana.

“Želim u ime porodice da se zahvalim svima koji ste došli ovde, koji svakodnevno postavljate pitanja zajedno sa nama - ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića. Dok smo živi tražićemo istinu“, rekla je Marina Ivanović - venčana Ivanovićeva supruga u kratkom obraćanju.

I u Beogradu je dvogodišnjica ubistva Ivanovića obeležena na dva mesta – u kripti Hrama Svetog Save i u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju. Prvi pomen organizovala je nevenčana supruga Ivanovića, Milena Popović, a drugi njegov brat Miroslav Ivanović.

Živojin Rakočević, novinar koji je prisustvovao jednom od dva pomena održana u Beogradu, kaže za Glas Amerike da ga ne iznenađuje to sećanje na Ivanovića u nekoliko kolona.

“Većina onih koji su sledili Olivera Ivanovića dok je bio živ, izdali su ga posle smrti. Većina onih koji su ga izdali i prezreli dok je bio živ, slede ga posle smrti. Njegova sudbina je tipična za onoga ko je tražio i ko traži promene. Zato samo međunarodna istraga može otkriti ko je naložio i ko je ubio Olivera Ivanovića”, kazao je Rakočević.

Ubistvo Olivera Ivanovića još uvek nije rasvetljeno, jer nedostaje pre svega politička volja, kažu za Glas Amerike novinar Željko Tvrdišić i direktor nevladine organizacije “Aktiv” Miodrag Milićević.

"Očigledno je da ne postoji politička volja da se ovaj slučaj rasvetli. Pravosuđe na Kosovu nije na visini zadatka kada je u pitanju slučaj Ivanović. Siguran sam da ćemo čekati još dugo kako bi saznali ko su ubice i ko su nalogodavci Olivera Ivanovića", rekao je Tvrdišić.

„Rekao bih da je ovo poziv i za Beograd i za Prištinu, ali i za međunarodnu zajednicu da nađu modalitet po kom će sarađivati, podeliti, razmeniti neophodne informacije i umesto tabloida i tabloidne istrage preći sa tih reči na konkretna dela, koja će dovesti do rasvetljavanja ovog jednog čina“, kazao je Miodrag Milićević.

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je kosovsko društvo najodgovornije što ni dve godine nakon ubistva Ivanovića, ovaj slučaj nije rešen.

„Kosovsko društvo nije zrelo društvo, ni institucije koje još ne rade kako bi trebalo da rade u jednom normalnom evropskom društvu i neće biti potpuno rasvetljno sve dok ne budu uspostavljeni dobri odnosi između institucija Kosova i Srbije“, kazao je Spahiu za Glas Amerike.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je krajem 2019. optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Pripremno ročište održano je 30. decembra prošle godine, a nastavak suđenja zakazan je za 11. februar 2020.

XS
SM
MD
LG