Linkovi

Odobrena treća optužnica protiv bivšeg policajca u slučaju smrti Džordža Flojda


Ilustracija
Ilustracija

Sudija u Minesoti odobrio je u četvrtak zahtev tužioca da se ponovo podigne optužnica za ubistvo trećeg stepena protiv Dereka Šovina, bivšeg policajca iz Mineapolisa kojem se već sudi po optužbama za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata u slučaju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Sudija Piter Kejhil doneo je odluku nakon što je Apelacioni sud Minesote prošlog pretka presudio da mora da razmotri optužbu za ubistvo trećeg stepena protiv Šovina, na čijem suđenju je ove nedelje počela da se bira porota.

"Moram da poštujem presudu apelacionog suda", rekao je Kejhil obrazlažući svoju odluku.

Ponovo podizanje optužnice za ubistvo trećeg stepena predstavlja pobedu za državne tužioce, koji su tražili dodatnu, manje tešku, optužbu delom da bi imali još jedan put do proglašenje Šovinove krivice u slučaju da porota zaključi da nema dokaza za najteže optužbe protiv bivšeg policajca.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena predviđena je zatvorska kazna do 25 godina, a drugog stepena do 40.

Šovin je optužen zbog svojih poteza tokom hapšenja Džordža Flojda 25. maja 2020. godine. Na snimku hapšenja vidi se kako Šovin, belac, kleči na Flojdovom vratu gotovo 9 minuta na trotoaru ispred jedne prodavnice, dok je Afroamerikanac molio za život a zatim i prestao da se pomera.

Policija je privodila Flojda zbog sumnje da je u prodavnici koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara. Flojdova smrt podstakla je velike proteste u SAD i širom sveta protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Suđenje Šovinu nastavljeno je u četvrtak, a do sada je izabrano šest porotnika.

XS
SM
MD
LG