Linkovi

Sud u Ajovi oslobodio novinarku koja je uhapšena tokom protesta BLM


Novinarka Des Moines Registra Andrea Zahuri grli se sa svojom majkom nakon što je oslobođena u sudu u Des Moinesu, Ajova, 10. marta2021. (Kelsey Kremer/Des Moines Register)
Novinarka Des Moines Registra Andrea Zahuri grli se sa svojom majkom nakon što je oslobođena u sudu u Des Moinesu, Ajova, 10. marta2021. (Kelsey Kremer/Des Moines Register)

Reporterka u američkoj saveznoj državi Ajovi, koji je poprskala biber-sprejom i uhapsila policija tokom izveštavanja o demonstracijama "Životi crnaca su važni" (BLM) prošle godine, u sredu je oslobođena svih optužbi.

Nakon većanja koje je bilo kraće od dva sata, porota je proglasila novinarku "Des Moines registra" Andreu Zahuriju nevinom po optužbama koje su podrazumevale odbijanje naloga za razilaženje i mešanje u rad službenog lica.

Nakon odluke porote, Zahuri je na Tvitteru objavila jednu reč: "Oslobođena", zajedno sa dve fotografije svog hapšenja.

Šestočlana porota takođe je glasala za oslobađanje Spensera Robneta, bivšeg dečka Zahurijeve, koji je bio s njom u vreme hapšenja.

Protest u Des Moinesu tokom kog je Zaguri uhapšena dogodio se malo nakopn nakon smrti Džordža Flojda, koji je usmrćen tokom policijskog privođenja u Mineapolisu prošlog maja.

Policijski službenik iz Des Moinesa, Luk Vilson, rekao je u ponedeljak da Zahuri nije napustila to područje kada je više puta koristio suzavac da rastera gomilu i da nije znao da je ona reporterka.

Ali Zahuri je rekla da je policajcima više puta rekla da je tu ispred medija.

"Nisam mislila da je dobra ideja bežati od policajaca. Nisam radila ništa loše. Pa, podigla sam ruke. Rekla sam 'Ja sam pres, ja sam, ja sam'", rekla je ona u sredu.

'Pogrešna presuda'

Slučaj je privukao pažnju zagovornika ljudskih prava i slobode štampe, novinarskih udruženja i medijskih kompanija koje su tražile od vlasti da odustanu od optužbi jer je, kako su rekli, Zahuri samo obavljala posao novinara.

"To što se ovo suđenje uopšte dešava predstavlja kršenje prava na slobodu štampe i kršenje pravde", napisalo je uredništvo Registra.

Zvaničnici su tvrdili da novinari nemaju pravo da ignorišu naredbe policije o razilaženju, dodajući da je slična naredba data 90 minuta ranije.

Dok su novinari i aktivisti za slobodu štampe slavili oslobađajuću presudu za Zahuri, mnogi su izrazili zabrinutost da je suđenje odražavalo eroziju slobode štampe u zemlji.

Flojdova smrt izazvala je nemire koji su trajali nedeljama. Novinari koji su sa njih izveštavali ponekad su i sami postali vest. Prema američkom Pratiocu slobode štampe, skoro 130 novinara je uhapšeno ili pritvoreno 2020. godine.

"To je više od 1.200 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. To je više nego u celoj našoj istoriji ukupno. Pokrenuti smo 2017. godine", rekla je za VoA Kirstin Mekaden, glavna urednica u američkom programu za praćenje slobode štampe.

"Bilo je toliko novinara koji su uhapšeni i pritvoreni tokom izveštavanja da je to već bilo bez presedana, neobična godina za kršenje slobode štampe".

XS
SM
MD
LG