Linkovi

Portland: Sukob policije i demonstranata, privedeno više od 20 osoba


Detalj sa protesta u gradu Portlandu (Foto: REUTERS/Jim Urquhart)
Detalj sa protesta u gradu Portlandu (Foto: REUTERS/Jim Urquhart)

Policija i demonstranti sukobili su se u gradu Portlandu, u američkoj državi Oregon, kada je uhapšeno više od dvadeset okupljenih.

Nemiri i hapšenja dogodili su se u danu kada su na gradskim ulicama dve grupacije organizovale okupljanja: desničarska grupa „Proud boys“ ("Ponosni dečaci") i aktivisti pokreta „Black lives matter“ ("Životi crnaca su važni").

U okrugu Maltnomah proglašeno je stanje pobune zbog toga što su demonstranti policajce gađali kamenjem i limenkama.

Istovremeno, portparol portlandske policije Kevin Alen istakao je posvećenost poštovanju građanskih prava – kao i da će biti razmatran intenzitet sile koju su upotrebili policijski službenici.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju policijske snage koje su demonstrante i snimatelje udarale i gurale palicama pokušavajući da ih udalje od zgrade Federalnog suda u Portlandu.

Grupa okupljenih zapalila je američku zastavu i nakon toga se sukobila policajcima koji su privodili demonstrante.

Podsetimo, u severozapadnom delu grada poslednja četiri meseca građani protestuju protiv policijskog nasilja i rasizma. U tom intervalu izbijali su i sukobi između suprotstavljenih levičarskih i desničarskih aktivista.

Desničarski „Ponosni dečaci“ protestuju protiv, kako tvrde, domaćeg terorizma u Portlandu – gradu čiju vlast čine pripadnici Demokratske partije.

"Dozvolili su 120 dana nereda i pljački i ubistava na ulicama našeg grada. Meštanima je toga dosta – zato smo na uliccama”, rekla je jedna od okupljenih Hejli Adams.

Policija je saopštila da je tokom okupljanja „Ponosnih dečaka“ privela četiri osobe. Na društvenim mrežama objavljeni su snimci koji prikazuju jednu osobu koja je gurnula reportera na zemlju – šutnuvši ga pritom u lice. Iz policije je precizirano da istražuje napad dokumentovan na skupu.

Guvernerka Kejt Braun objavila je da je tokom vikenda proglasila vanedno stanje u najvećem gradu države Oregon jer je, kako je ukazala, veliki broj desničarskih grupa doputovao da bi prisustvovale okupljanju.

Policija je nakon skupa „Ponosnih dečaka“ kontrolišući građane i vozila zaplenila vatreno oružje, pištolje za pejntbol, bejzbol palice i štitove. Izdata su i dva sudska poziva za nezakonito posedovanje vatrenog oružja.

XS
SM
MD
LG