Linkovi

Britanija treći put kompletno zatvorena zbog Kovida 19


Slika iz centra Londona tokom drugog zatvaranja u Britaniji, novembar 2020.
Slika iz centra Londona tokom drugog zatvaranja u Britaniji, novembar 2020.

U Velikoj Britaniji je treći put od početka pandemije počelo kompletno zatvaranje, a građanima je naređeno da ostanu kod kuće, u poslednjem naporu vlade da obuzda porast broja zaraženih koronavirusom pre nego što masovna vakcinacija uzme maha.

Ministar finansija Riši Sunak objavio je da će novi paket pomoći kompanijama biti vredan 6,2 milijarde dolara, kako bi se očuvali poslovi do nove relaksacije mera u februaru.

Britanija je među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom. Ima drugu najveću stopu smrtnosti u Evropi, a ekonomija joj je pretrpela značajni pad od marta 2020.

Premijer Boris Džonson je u obraćanu naciji u ponedeljak najavio novo zatvaranje, uz obrazloženje da se novi soj koronavirusa toliko brzo širi da preti da bolnice budu pretrpane za 21 dan.

Samo u Engleskoj, zbog Kovida 19 hospitalizovano je 27 hiljada ljudi, 40 odsto više nego tokom prvog talasa u aprilu, a očekuje se da će brojke još rasti.

Istraživanje agencije Savanta-ComRes pokazalo je da četvoro od petoro odraslih u Engleskoj podržava zatvaranje.

"Mislim da je to prava odluka. Bolnice su pune, pa smo u istoj poziciji kao kod prvog zatvaranja", rekla je Kejtlin Koluči, stanovnica Londona.

Od početka pandemije, u Ujedinjenom kraljevstvu umrlo je više od 75 hiljada ljudi od posledica Kovida 18.

Prema novim pravilma, škole su zatvorene za većinu učenika, svi koji mogu moraju da rade od kuće, a sve sem prehrambenih prodavnica je zatvoreno.

Slične mere uveče su Škotska, Vels i Severna Irska.

Britanija je prva zemlja u svetu u kojoj je počela vakcinacija Fajzerovom vakcinom, a nedavno je odobrena i vakcina koj su zajedno razvili Astra Zeneka i univerzitet Oksford.

Restrikcije su pojačane i u drugim zemljama Evrope.

Nemačka će produžiti kompletno zatvaranje do kraja januara, a u Italiji će stroge restrikcije biti tokom vikenda, da bi radnim danima bile malo ublažene.

XS
SM
MD
LG