Linkovi

Novi slučajevi koronavirusa širom SAD, šest osoba preminulo


Medicinski radnici prebacuju pacijenta iz staračkog doma u gradu Kirklend, u saveznoj državi Vašington (Foto: Rojters/David Ryder)
Medicinski radnici prebacuju pacijenta iz staračkog doma u gradu Kirklend, u saveznoj državi Vašington (Foto: Rojters/David Ryder)

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je 100, a šest osoba je preminulo. Oboljelih, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, trenutno ima u najmanje 13 saveznih država, od Kalifornije do Njujorka. Očekuje se da će zaraza nastaviti da se širi, građani se savjetuju da ne paniče i da preduzimaju uobičajene mjere za sprečavanje širenja virusa. Na snazi su i velike restrikcije na putovanja u najteže pogođene zemlje i najavljuju se dodatne kontrole putnika koji dolaze u Ameriku.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa preminulo šest osoba, i to u području Sijetla, u saveznoj državi Vašington, gde je ukupno 18 zaraženih. Stanovnici Sijetla različito reaguju na trenutnu situaciju.

“Mislim da nemamo toliko slučajeva da moramo da paničimo”.

Ne znamo kako se širi. Nemamo zaštitu protiv virusa i to je zabrinjavajuće”.

“Ako ste bolesni, ostanite kući. Ako imate temperaturu ostanite kući.Ako vam je potrebna medicinska pomoć, zatražite je”.

Prema analizi uzoraka virusa, zaraza se u državi Vašington širila proteklih šest nedelja, saopštili su istraživači za ABC News.

U Njujorku, žena u tridesetim godinama je u karantinu u svom stanu na Menhetnu, nakon što se zarazila virusom tokom posjete Iranu. Na Roud Ajlendu, jedna srednja škola zatvorena je na nedelju dana. Dvije osobe bile su pozitivne na novi virus nakon što su se vratile sa ekskurzije u Italiji.

Nekoliko američkih univerziteta iznenada je okončalo programe za studiranje u inostranstvu u zemljama gdje se virus brzo širi, a studentima je savjetovano da se vrate kući.

Bijela kuća i zdravstveni zvaničnici pokušavaju da uvjere Amerikance da je zemlja spremna za epidemiju, da je rizik i dalje nizak i da nema potrebe da se paniči.

“Prosječni Amerikanac ne mora da kupuje masku. Imamo više od 40 miliona maski. Potpisali smo ugovor da se proizvede dodatnih 35 miliona mjesečno, a radićemo sa više proizvođača”, rekao je potpredsjednik SAD Majk Pens.

“Intenziviramo testiranje. Sada imamo 75 hiljada testova i taj broj će se naredne nedelje značajno povećati”, naglasio je sekretar za zdravstvo Aleks Ejzar.

Međutim, mnogi Amerikanci već strahuju od epidemije, što potvrđuju i redovi ispred prodavnice u državi Vašington, u kojoj su građani kupovali zalihe vlažnih maramica, toalet papira I vode.

Administracija predsjednika Donalda Trampa, koju mnogi kritikuju zbog kako smatraju neadekvatnog odgovora na koronavirus, zatražila je od farmaceutskih kompanija da ubrzaju rad na razvoju vakcine, a Tramp će se kasnije u ponedeljak sastati sa direktorima najvećih kompanija.

Na razvoju vakcine rade i vojne laboratorije. Zdravstveni zvaničnici su ranije saopštili da će za proizvodnju vakcine biti potrebno do godinu i po.

XS
SM
MD
LG