Linkovi

Direktor SZO: Koronavirus ima potencijal da preraste u pandemiju


Putnica britanske podzemne železnice, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Hannah McKay)
Putnica britanske podzemne železnice, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Hannah McKay)

Epidemija koronavirusa dostigla je presudnu tačku, izjavio je u Ženevi Tedros Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije. Gebrejesus je od država sveta zatražio da udvostruče napore u suzbijanju širenja koronavirusa, objavila je agencija Rojters.

“Virus ima potencijal da preraste u pandemiju, ali sada nije vreme za strah. Vreme je za stupanje u akciju, sprečavanje zaraze i spasavanje života”, rekao je Gebrejesus u obraćanju novinarima.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštili su da blisko sarađuju sa organizatorima Olimpijskih igara u Tokiju – dodavši da za sada nema razgovora o odlaganju te manifestacije koja se održava u julu 2020.

Prema najsvežijim potvrđenim podacima broj potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa u Kini je 78.630, dok je preminulih 2.747. Po smrtnosti slede Iran (26), Južna Koreja (13) i Italija (14).Svetska zdravstvena organizacija je u utorak saopštila da širenje koronavirusa još nije ispunilo kriterijume za proglašenje pandemije, ali i upozorila da je pandemija moguća i da države treba da se pripreme.

U Sjedinjenim Državama registrovano je 60 slučajeva, a predsednik Donald Tramp imenovao potpredsednika Majka Pensa za koordinatora akvitnosti na državnom nivou u borbi protiv koronavirusa. Obojica državnika izjavila su da je rizik od zaraze po američke građane, kako su naveli, veoma nizak.

U Srbiji za sada nema zaraženih koronavirusom, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa timom lekara održanog u sredu. Vučić je rekao da je zdravstveni sistem Srbije potpuno spreman za slučaj eventualne pojave virusa.

Istovremeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je obavestilo nadležno tužilaštvo o audio snimku na kome, za sada nepoznata ženska osoba, širi lažne vesti na društvenim mrežama da su u Srbiji zabeleženi smrtni slučajevi izazvani korona virusom.

Prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni su u Hrvatskoj i Austriji državama čiji su krizni štabovi u pripravnosti. U Makedoniji je od tri prijavljena – potvrđen jedan slučaj koronavirusa.

Prva osoba obolela od virusa identifikovana je u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine. Odatle se virus proširio do trenutnih razmera.

XS
SM
MD
LG