Linkovi

Svet se sprema za pandemiju koronavirusa


Čovek sa maskom stoji na stanici Šinagava u Tokiju (Foto: Reuters/Athit Perawongmetha)

Svet se priprema za pandemiju koronavirusa, koji se već proširio na tri kontinenta. Za samo 24 sata pojavilo se 600 novih slučajeva, čime broj zaraženih prelazi cifru od 83 hiljade. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odbija da upotrebi termin pandemija, ali ipak navodi da zaraza ima potencijal za tolike razmere širenja. Strada i svetska ekomija. Ovo je najgora nedelja na berzama od svetske ekonomske krize 2008.

Zatvorena fabrika odeće u Mjanmaru pokazuje koliko ljude pogađa karantin i panika. U Kini je zabeležen najmanji broj novih slučajeva u poslednjih mesec dana - 327, ali raste broj slučajeva izvan te zemlje.

Italijan u Nigeriji je prvi slučaj u toj afričkoj zemlj. Na Novi Zeland došao je zaraženi Iranac. U Istočnoj Evropi prvi slučajevi zabeleženi su u Belorusiji i Litvaniji. Italija je za sada najviše pogođena evropska zemlja, sa najmanje 17 preminulih i 600 zaraženih.

U Južnoj Koreji, najvećem epicentru zaraze van Kine, crkva u kojoj je započela epidemija traži da se prekine progon njenih vernika i tvrdi da je sve informacije dala vlastima.

U Japanu, premijer Šinzo Abe zatvorio je škole od ponedeljka do početka nove školske godine početkom aprila. Zatvoren je i Diznilend u Tokiju, a otkazana su okupljanja i veliki događaji svuda u svetu. Jedan od takvih je i sajam automobila u Ženevi.

Iako iz Kine stižu vesti o ljudima koji su se izlečili, zvaničnici upozoravaju da su te osobe i dalje zarazne, uz bojazan da to može otežati epidemiju.

U Americi, na Vol stritu je zabeležen najveći pad u istoriiji, indeks Dau Džons pao je za 3.200 poena za samo četiri dana, ali ekonomski savetnik predsednika Donalda Trampa Leri Kadlou nije zabrinut.

“Ne mislim da će ovaj pad berze imati dugoročne efekte”.

U Kaliforiji, pojačani napori da se utvrdi da li se virus širi. U okrugu Solano se u bolnicu javila žena sa simptomima gripa i stavljena je na aparate. Međutim, četiri dana nije testirana.

“Svaki dan odlaganja testiranja može da proširi zarazu na stotine i hiljade ljudi”, kaže Erik Fajgl Ding, iz Fakulteta za javno zdravlje Harvard Čan, pri Univerzitetu Harvard.

Ta žena je sada u karantinu zbog koronavirusa. S druge strane, obavešten izvor obratio se Njujork tajmsu i Vašington postu i rekao da državni službenici u karantinu u dve američke baze nisu imali nikakva zaštitna odela.

U Sjedinjenim Državama trenutno je oko 60 obolelih od koronavirusa, uglavnom osoba evakuisanih sa kruzera "Dajmond princes". Međutim, zdravstveni zvaničnici upozoravaju da se očekuje mnogo veći broj slučajeva, dok se Trampova administracija suočava sa sve oštrijim kritikama zbog odgovora na krizu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG