Linkovi

Političari samo izbacuju parole, zaštitnih maski nema ni za građane, ni za lekare


Doktori koji budu angažovani na zbrinjavanju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom trebali bi da budu propisno zaštićeni, Foto: (ilustracija), (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Doktori koji budu angažovani na zbrinjavanju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom trebali bi da budu propisno zaštićeni, Foto: (ilustracija), (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Koronavirus ili Covid-19, prema najavama zvaničnika, samo što nije stigao u Srbiju. a političari i zvaničnici uveravaju građane da je situacija pod kontrolom i da je Srbija spremna za borbu sa eventualnom epidemijom.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da u Srbiji nema nestašice zaštitnih maski, ali u šest beogradskih apoteka jutros nisu imali ni jednu zaštitnu masku. Svuda je objašnjenje slično: “ni dobavljači nemaju zaštitne maske, niti znaju kada će ih imati”.

U apotekama u Beogradu i dalje nema zaštitnih maski, iako u RFZO tvrde drugačije, Foto: VOA
U apotekama u Beogradu i dalje nema zaštitnih maski, iako u RFZO tvrde drugačije, Foto: VOA

To što kažu na RTS-u ja ne bih puno verovala, mi zaštitne maske nemamo već više od nedelju dana u apoteci, a vodi se i pravi mali rat među dobavljačima i proizvođačima,” navodi apotekarka u jednoj apoteci u Zemunu.

Napravljen prvi karantin u Beogradu

Zoran Jokanović, direktor kompanije "9. Septembar Medical" iz Gornjeg Milanovca, koja proizvodi zdravstvenu zaštitnu opremu, na telefonski poziv samo je kratko rekao “da ne daju izjave za sredstva informisanja”.

Epidemiolog Zoran Radovanović u izjavi za Glas Amerike kaže da je u sredu napravljen karantin u studentskom stacionaru u Beogradu gde su ispražnjene dve sobe, ali objašnjava da smo daleko od toga da smo spremni za epidemiju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u izjavama u više navrata uveravao građane da je Srbija spremna da odgovori na epidemiju koronavirusa u Srbiji.

Oni koji su došli da uzimaju uzorke, bili su sa svom opremom, kao marsovci, a osoblje tamo nema ništa od toga. Oni čak kupuju maske u apoteci preko veze, imaju razumevanja u apoteci, pa kad dobiju odmah im daju. To je prvi slučaj gde se na delu videlo koliko smo spremni,” kaže Radovanović i dodaje:

Panično su pokušali tu jednu devojku da prebace na Infektivnu kliniku. Oni su rekli – kod nas se jedan paviljon renovira, nemamo mesta, pa su je vratili, ali nije korona nego je influenca. Tako da u praksi, sistem ne funkcioniše.

Lončar i Vulin pretvaraju kasarne u karantine

Ministar Lončar izjavio je da je razgovarao sam sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, te da će bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biti obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih koronavirusom.

To je skandalozna izjava. Mi kasarne nismo koristili za bolesnike od Prvog svetskog rata, a onda je predsednik rekao da se to neće raditi. Što su onda trošili pare na opremanje kasarni? I jedno i drugo je budalaština. To sa kasarnama ako je mislio kao karantin to je suludo, jer su to velike sobe i drugi tehnički nepodobne stvari," kaže Radovanović.

Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, Foto: VOA
Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, Foto: VOA


Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, kaže za Glas Amerike da nije problem samo u maskama kojih nema u apotekama, već je “stvar kompletne opreme, prvenstveno za zdravstvene radnike koji će, ako dođe do zaraze, morati da budu propisno opremljeni”.

Da bi prišli pacijentu, nemamo takvu opremu po ustanovama širom Srbije. Da li možda Infektivna ili VMA imaju opremu, nisam upoznat sa tim podacima. Sve što su rekli zvaničnici bilo je krajnje opšte bez ijedne smernice šta da radimo, osim onoga što već znamo. Kao i uvek u Srbiji se ispostavlja da su lekari ti koji će se žrtvovati, koji neće postavljati pitanje da li su adekvatno opremljeni i zaštićeni, već će pružiti pomoć pacijentu,” kaže Panić.

Prema njegovom mišljenu od zvaničnika smo samo do sada dobijali parole, a stvarnost je potpuno drugačija, pa će, ako do zaraze dođe, “oni koji sada plasiraju u medijima te parole biti dobro sklonjeni u kućama i zaštićeni".

Priča o maskama - skretanje sa prave teme

V.d. direktorka fonda koja kaže da postoje zalihe, znate kako postoje zalihe? Kada mi kažemo, naša načelnica, ili glavna sestra ili dežurni lekar da se nešto trebuje iz apoteke, mi tražimo 10 bočica albumina (protein krvne plazme), oni nam daju četiri, jer više nema i vode statistiku da imaju zalihe. To što nema dovoljno materijalnih sredstava da se leče pacijenti, to je neka druga priča. To je preskočeno u izjavi v.d. direktorke,” kaže Panić.

On kaže da je tolika priča o maskama skretanje teme sa prave teme – gde su određena mesta za karantin, gde ćemo lečiti one koji budu oboleli, ako do toga dođe, a smrtnost je dva do tri odsto, pita Panić i dodaje:

"Šta će se desiti ako ne budemo imali adekvatne kapacitete, jer za sada nema nijedna ustanova koja je prazna, bolnice su u Srbiji ionako prenatrpane, a čekanja na bolničke krevete su duga."

I više puta se navodi Klinika za infektivne bolesti, a svi znamo u kakvom je stanju. Niko nije rekao koliko ima opreme, koliko pacijenata može da primi. Ono što smo sigurni, je da na odeljenima i ustanovama širom Srbije nemamo dovoljno ni sapuna. Ni toaletnih ubrusa, ni onog najosnovnijeg što nam je potrebno da sprovedemo preventnive mere,” kaže Panić i ističe da je na njegovo odejenje u Kraljevu stiglo samo pet zaštitnih maski, kao da za lekare nemaju ni zaštitna odela, obuću i kapu, što bi trebali da imaju.

XS
SM
MD
LG