Linkovi

U Americi od sezonskog gripa umrlo 14 hiljada ljudi


Vakcinisanje protiv gripa (arhivska fotografija)
Vakcinisanje protiv gripa (arhivska fotografija)

Američki zdravstveni radnici se spremaju za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i koronavirusa. U SAD je u prvom talasu gripa obolelo 26 miliona ljudi, a 14 hiljada ih je umrlo.

Prvi talas gripa - influence B - imao je svoj vrhunac u decembru 2019. pa je nastavio da opada, pokazuju podaci Centara za prevenciju i kontrolu bolesti. Isti podaci pokazuju da je drugi talas gripa počeo krajem januara i da je reč o influenci A koja je slična svinjskom gripu.

Iako u SAD ima samo 15 potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa, nadležni su zabrinuti da bi virus mogao da se proširi i da bi u početku mogao da liči na sezonski grip.

Američki zdravstveni radnici su saopštili da će početi da testiraju na koronavirus neke od pacijenata koji imaju simptome gripa. Testiranja će biti obavljena u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku.

I sezonski grip i koronavirus izazivaju respratorne probleme, groznicu i kašalj. Ostali simptomi običnog gripa su upala grla, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i umor.

Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju sve simptome koronavirusa poznatog kao KOVID 19. Do sada se pokazalo da su češći kašalj, groznica i gubljenje daha od upale grla i curenja iz nosa.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su uveli obavezni dvonedeljni karatnin za američke državljane koji su posetili Kinu u protekle dve sedmice.

U Centrima kažu i da će, u slučaju da se virus proširi, pozvati ljude da se "udalje jedni od drugih", odnosno da školu pohađaju preko interneta, da rade od kuće i otkažu masovna okupljanja.

XS
SM
MD
LG