Linkovi

SAD proterale 35 ruskih diplomata


Arhiva - Barak Obama govori na pres konferenciji o hakovanju tokom predsedničkih izbora u SAD, 16. decembra 2016. (REUTERS/Carlos Barria - RTX2VE1C)
Arhiva - Barak Obama govori na pres konferenciji o hakovanju tokom predsedničkih izbora u SAD, 16. decembra 2016. (REUTERS/Carlos Barria - RTX2VE1C)

Predsednik Barak Obama uveo je Rusiji nove sankcije zbog hakerskih napada i mešanja u američke predsedničke izbore.

Predsednik je ocenio da je taj potez "neophodan i adekvatan odgovor na napore da se nanese šteta američkim interesima, kojima se krše uspostavljene međunarodne norme ponašanja."

Takođe je najavio da će biti preduzete dodatne mere, te da će narednih dana Kongresu biti dostavljen izveštaj njegove administracije o ruskim naporima da se meša u izbore.

Obama je, između ostalog, naložio proterivanje 35 ruskih obaveštajnih operativaca, iz ambasade u Vašingtonu i konzulata u San Francisku, kojima su data 72 sata da napuste Sjedinjene Države. Uvedene su i kaznene mere dvema vodećim ruskim obaveštajnim službama.

Odlučeno je i da se zatvore dva ruska kompleksa u Njujorku i Merilendu, koje ruski zvaničnici koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, kao odgovor i na maltretiranje američkih diplomata u Moskvi, naveo je neimenovani američki zvaničnik, a prenosi agencija Rojters. Pristup kompleksima biće onemogućen svim ruskim zvaničnicima već od petka u podne.

Administracija želi da sankcije stupe na snagu pre nego što predsednik Obama napusti položaj za nešto više od tri sedmice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je osudilo najavu novih sankcija i najavile da će odgovori na te mere.

Marija Zaharova
Marija Zaharova

"Da budemo iskreni, već smo umorni od laži o 'ruskim hakerima' koja nastavlja da se ističe sa samog vrha (vlade) SAD", rekla je u izjavi objavljenoj u sredu portparolka Ministarstva Marija Zakarova.

"Obamina administracija lansirala je dezinformaciju pre pola godine u pokušaju da podrži željenog kandidata na novembarskim predsedničkim izborima, koji nije postigao željeni rezultat, i sada traži izgovor za svoj neuspeh, nanoseć štetu rusko-američkim odnosima", kaže se u izjavi.

I dalje je nejasno da li će sankcije, ako se uspešno sprovedu, potrajati pod Trampovom administracijom, nakon što ona preuzme dužnost 20. januara.

Novoizabrani američki predsednik, kojeg kritikuju zbog preblagog stava prema Rusiji, rekao je novinarima na Floridi da pitanje sankcija skreće pažnju i da nema čvrstih dokaza o tome ko je odgovoran za hakerske napade.

"Trebalo bi da nastavimo sa svojim životima. Kompjuteri su mnogo iskomplikovali živote. Cela era kompjutera je takva da niko tačno ne zna šta se događa. Imamo brzinu i mnogo drugih stvari, ali nisam siguran da imamo bezbednost koja nam je potrebna", istakao je Tramp.

Trampov portparol, Šon Spajser, zatražio je dokaze da se Rusija mešala u izbore.

Istaknuti republikanski senator Lindzi Grejem rekao je u sredu da se Rusija mešala u nedavne američke izbore i najavio da Moskva može da očekuje oštre sankcije.

Grejem je naglasio da će američki Kongres naredne godine da istraži rusko mešanje u izbore i da očekuje dvostranačku saglasnost o uvođenju sankcija Moskvi.

Sjedinjene Države već su uvele čitav set sankcija Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima od Ukrajine i zbog uloge u separatističkom konfliktu na istoku te zemlje.

XS
SM
MD
LG