Linkovi

Zašto su smanjene kineske investicije u SAD?


Zastave Kine i SAD pred razgovore o trgovini u Šangaju

Kineske investicije u SAD su u 2018. opale za 80 odsto u odnosu na 2016, pokazuje istraživanje njujorške agencije Rodijum Grup. Najviše pogođene su oblasti prometa nekretninama i uslužni sektor, a kineski investitori se više ne utrkuju da kupe nekretnine na ekskluzivnim lokacijama u Njujorku, San Francisku, Čikagu, Los Anđelesu.

Stiven Čang iz Svetskog trgovinskog centra u Los Anđelesu, iz svoje kancelarije može da vidi obrise oblakodera u tom gradu, ali ga brine ono što nedostaje.

“Na neboderima više nema kranova koje su obezbeđivale kineske investicije. Brine nas to što se ove zgrade možda neće do kraja izgraditi zbog finansijske situacije”.

Nedovršeni kompleks "Oceanworld Plaza" u Los Anđelesu
Nedovršeni kompleks "Oceanworld Plaza" u Los Anđelesu

Kao primer Čang navodi projekat “Oceanworld Plaza” vredan milijardu dolara, koji se nalazi u blizini centra za konvencije i kompleksa u kojem košarku igraju Lejkersi i Klipersi. Izgradnja stanova, hotela i poslovnog prostora je stala u januaru i od tada Čang kaže da se veoma malo radilo.

“Od toga nećemo prihodovati tako brzo kao što smo se nadali, jer se ljudi ne sele na tu lokaciju i posao stoji”.

Zastoj na prokejtu “Oceanworld Plaza” je samo jedan znak velikog pada investicija koje dolaze iz Kine, u vreme povišenih tenzija između dve super sile. ​

Ukupne direktne strane investicije Kine u SAD su 2016. bile rekordnih 80 milijardi dolara, a onda su drastično opale, pokazuje istraživanje agencije Rodijum Grup.

Jedan od razloga je kineska monetarna politika, kaže analitičar iz Los Anđelesa Dejl Goldsmit.

“Kina je kontrolisala valutu, a mnogo kompanija je tamo držalo novac. Mislim da su hteli da investiraju novac van zemlje, gde je bezbedno. I na kraju su Kinezi to zaustavili”.

Drugi razlog je pojačan nadzor američkog federalnog kontrolnog tela, Komiteta za strane investicije SAD. Rodijum Grup procenjuje da je pojačana kontrola uzrokovala da kineski investitori odustanu od ulaganja u Ameriku u visini od 2,5 milijarde dolara.

Dodatni faktor je i relativno snažna američka ekonomija.

Dolar je jak, pa je Kinezima manje atraktivno da ulažu u SAD, a na to dodajte i troškove izgradnje koji su mnogo skočili”, kaže Dejl Goldsmit.

Konačno, i dalje traje trgovinski rat između SAD i Kine, što doprinosi postojećoj nesigurnoj investicionoj klimi.

“Razlog zbog kojeg ne vidimo nove projekte je i taj što se ne zna šta će biti sa trgovinskim ratom sa Kinom. I mislim da su zbog te tenzije mnoge kineske kompanije sve opreznije u smislu da li uopšte da ulaze na američko tržište”, smatra Stiven Čang.

Trgovinski rat je uspostavio još jedan trend: kako bi se izbegle visoke tarife, međunarodne kompanije sele proizvodnju iz Kine u zemlje jugoistočne Azije. Neke zemlje od toga profitiraju, dok druge pokušavaju da povećaju svoje direktne strane investicije kako bi ublažile negativne efekte trgovinskog rata.

“Vijetnam i Indonezija poslednjih godina mnogo aktivnije traže poslovne prilike”, zaključuje Čang.

Dokle god tenzije između Pekinga i Vašingtona budu visoke, Los Anđeles i drugi američki gradovi će investicioni kapital tražiti na drugom mestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG