Linkovi

SAD proterale 15 kubanskih diplomata


Kubanska zastava ispred ambasade u Vašingtonu

Sjedinjene Države su u utorak naredile proterivanje 15 kubanskih diplomata, optuživši Havanu da nije uspela da zaštiti američke diplomate od niza napada na njihovo zdravlje.

Državni sekretar Reks Tilerson je, medjutim, rekao da će Vašington nastaviti diplomatske odnose sa Kubom, mada će obim američke misije u Havani biti smanjen na minimum.

"Dok vlada Kube ne uspe da obezbedi sigurnost naših diplomata u toj zemlji, u našoj ambasadi će biti neophodno osoblje, kako bi se sveo na minimum broj službenika čije zdravlje može da bude ugroženo," rekao je Tilerson i dodao: "Ovo naredjenje će obezbediti paritet diplomatskih operacija obe zemlje."

Napadi, za koje su američki zvaničnici u početku navodili da bi mogli biti izvedeni nekom vrstom tajnog akustičkog uredjaja, naškodili su zdravlju najmanje 22-je službenika američke ambasade u Havani tokom proteklih nekoliko meseci.

Oni koji su pogodjeni imaju fizičke simptome, uključujući probleme sa sluhom ili gubitak sluha, vrtoglavicu, glavobolju, premor, kognitivne kao i probleme sa nesanicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG