Linkovi

Džons: Kina zavarala Zapad, teži globalnoj dominaciji


ARHIVA - Penzionisani general Džejms Džons u Ružičnjaku Bele kuće, u vreme kada je bio savetnik za nacionalnu bezbednost Baraka Obame
ARHIVA - Penzionisani general Džejms Džons u Ružičnjaku Bele kuće, u vreme kada je bio savetnik za nacionalnu bezbednost Baraka Obame

Iako su bezbednosni izazovi i prioriteti u velikoj meri izmenjeni, NATO je danas jednako relevantan kao na svom početku pre 70 godina, kada je uspostavljen kao odbrambeni bedem protiv Sovjetskog Saveza, smatra penzionisan marinski general Džejms Džons, predsednik Upravnog odbora uticajnog Atlantskog saveta u Vašingtonu. On kao najveću bezbednosnu opasnost za Zapad ističe Kinu, koju opisuje kao supersilu na usponu koja želi da dominira u svetskim razmerama.

Najveći propust Zapada je pogrešna procena proteklilh više od decenije razvoja Kine na svim poljima - od ekonomskog do političkog i vojnog, tvrdi general Džons i ističe da Kina od početka ima cilj da preuzme globalno vođstvo od Zapada, posebno SAD.

“Zapad je jedan prilično dugi period spavao na lovorikama, verujući da je Kina na putu da ostvari slobodno tržište, kao i slobodno društvo. Godinama su svi hvalili Kinu da sprovodi reforme i da je na putu da postane pravi prijatelj Zapada. Ispostavilo se, međutim, da je Kina imala sasvim suprotan strateški cilj - da stigne i prestigne pre svega Ameriku prvo na ekonomskom, zatim tehnološkom, a sada i na vojnom planu. Predsednik Ši Đinping ne krije da teži dominaciji u globalnim razmerama”.

Ekonomska prednost SAD oduvek je počivala na tehnološkoj inovativnosti zemlje. Kina je promućurno odlučila da sledi upravo američki primer:

“Kina sprovodi investicije na gotovo kapitalistički način, preuzimajući tehnološke inovacije i sve to objedinjuje sajber špijunažom. Ključ u svemu tome je 5G tehnologija, koju uspešno razvija, velikim delom pomoću krađe američke intelektualne svojine. I sada finansira svoje širenje u svim krajevima sveta. Uspostavljanje kineske kontrole nad digitalnom infrastrukturom 21. veka, znači osposobljanje Kine za globalnu špijunažu usmerenu protiv Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Zamislite samo NATO u uslovima u kojima globalni protok informacija kontroliše Peking”.

Prema Džonsu, reč je o urgentnom problemu, koji bi potencijalno mogao da definiše ne samo pojedinačne ekonomije, već čitava društva, uključujući i ona na Zapadu, za buduće generacije.

"Kina je supersila u usponu"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Međutim, Džons nije pesimista i ističe da Guglovo otkriće kvantnog kompjutera predstavlja neuporedivo veće dostignuće od 5G tehnologije. Amerika ima još jednu važnu prednost nad Kinom, dodaje on:

“Amerika uživa ugled slobodnog društva u kojem se ‘greške popravljaju pod budnim okom javnosti’. Kao otvorena demokratska zemlja SAD nude svoju tehnologiju bez ikakvih uslova. Politika Kine, u skladu sa njenim zatvorenim i nedemokratskim sistemom nije privlačna za druge zemlje”.

Naprotiv, sve veći broj zemalja uočava krajnje ciljeve Kine, donedavno univerzalno prihvaćene kao zemlje sa prijateljskim namerama prema svima, zaključuje Džons.

XS
SM
MD
LG