Linkovi

SZO upozorava na novi rast zaraženih u Evropi posle višenedeljnog pada


Medicinski radnici testiraju decu na koronavirus u Izraelu, (Foto: AP/Ariel Schalit)
Medicinski radnici testiraju decu na koronavirus u Izraelu, (Foto: AP/Ariel Schalit)

Svetska zdravstvena organizacije (SZO) saopštila je da je okončan nedavni pad broja novih slučajeva koronavirusa širom Evrope.

Hans Kluge, direktor za Evropu, rekao je na konferenciji za novinare u Kopenhagenu da se broj zaraženih u 53 evropske države povećao za 10 odsto prošle nedelje.

Kluge je kao razloge za rast naveo "veći broj putovanja i okupljanja i ublažavanje restrikcija" što se, kako je naveo, događa u trenutku kada se situacija brzo menja zbog pojave delta soja koronavirusa koji se brže prenosi. Situaciju pogoršava i niska stopa vakcinacije.

Dok više od 60 odsto stanovnika i dalje čeka da primi barem jednu dozu vakcine protiv Kovida 19, a restrikcije na putovanja i okupljanja se ublažavaju, Kluge upozorava da će delta varijanta biti dominantna u Evropi do avgusta.

Izrael, svetski lider u kampanji vakcinacije protiv Kovida 19, registrovao je najveću dnevnu stopu zaraženih u poslednja tri meseca dok pokušava da suzbije širenje novog delta soja koronavirusa.

Vlasti planiraju da vakcinišu decu i razmatraju uvođenje oštrijih restrikcija na putovanja na glavnom aerodromu u zemlji.

Ministarstvo zdravlja u četvrtak je saopštilo da je dan ranije zabeleženo 307 novih slučajeva, što je najviše za gotovo tri meseca i porast u odnosu na 293 u utorak. Ministarstvo je navelo da se očekuje da broj zaraženih nastavi da raste narednih dana, zbog čega se strahuje od nove krize u Izraelu.

U Izraelu su proteklih meseci otvorene radnje, restorani, škole i koncertne hale, te ukinute gotovo sve restrikcije nakon šte je vakcinisano oko 85 odsto punoljetnih građana. Sada se ta zemlja smatra ranim upozorenjem za druge države.

Premijer Naftali Benet u četvrtak je najavio kampanju da se vakcinišu hiljade dece do sredine meseca.

Trend rasta zaraženih je zabrinjavajući, mada i dalje nema većeg broja smrtnih slučajeva. Protekle dve nedelje, registrovana je samo jedna žrtva koronavirusa. U Izraelu, obe doze vakcine primilo je je 5,1 od 9,3 miliona stanovnika. Još 400.000 je dobilo najmanje jednu dozu.

Ove nedelje je zabeležen najveći broj vakcinisane dece i ponovo uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Benet je prvi put imenovao komesara za koronavirus koji se će baviti dolascima putnika na glavni aerodrom "Ben Gurion", dok je ministar unutrašnjih poslova u sredu naveo da su zvaničnici spremni da ga zatvore ako se trend rasta zaraženih pogorša.

Izraelska vlada prošle nedelje je odložila otvaranje zemlje za vakcinisane turiste zbog strahovanja od širenja delta soja, prvobitno otkrivenog u Indiji.

XS
SM
MD
LG