Linkovi

Mešavina zabave i politike na dodeli "Zlatnih globusa"


Meril Strip uručena je nagrada za životno delo Sesil B. Demil
Meril Strip uručena je nagrada za životno delo Sesil B. Demil

Mjuzikl La La Lend oborio je rekord osvojivši sedam Zlatnih globusa na sinoćnoj dodeli filmskih i televizijskih nagrada Udruženja stranih novinara u Holivudu. Legendarna američka glumica Meril Strip primila je nagradu Sesil B. Demil za životno delo a ceremonija, koja je od početka sadržala više referenci na aktuelnu političku scenu, poprimila je jasan politički ton.

Primajući nagradu, Meril Strip je govorila o jednom nastupu u stvarnom životu koji joj je, kako je rekla “slomio srce”. U pitanju je bio momenat kada je novoizabrani predsednik Donald Tramp kritikovao i imitirao hendikepiranog reportera Njujork Tajmsa.

"Instinkt da se neko ponižava, ako taj primer pruža neko moćan, na javnoj platformi, preliva se na svačiji život jer na određeni način daje dozvolu drugim ljudima da čine istu stvar. Nepoštovanje podstiče nepoštovanje. Nasilje podstiče nasilje. Kada moćnici koriste svoju poziciju da nekog maltretiraju, svi mi gubimo.”

Trampov odgovor Strip usledio je jutros na Tviteru gde ju je opisao kao jednu od “najprecenjenijih glumica u Holivudu” i “lakeja Hilari Klinton”. Takođe je rekao: “Po stoti put – nikada nisam ismevao hendikepiranog reportera”, uprkos često prikazivanom video snimku na kome se vidi ta situacija.

Na dodeli Zlatnih globusa, veliki pobednik bio je mjuzikl La La Lend koji je osvojio sedam nagrada uključujući onu za najbolji mjuzikl i komediju, režiju I scenario u tom žanru, dok su zvezde filma - Rajan Gosling i Ema Stoun proglašeni za najboljeg glumca i glumicu u toj kategoriji.

Priča o odrastanju Mesečnia (Moonlight) osvojila je nagradu za najbolju dramu. Kejsi Aflek je proglašen za najboljeg glumca u drami za ulogu u filmu Mančester na moru, a Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u drami pripao je francuskoj zvezdi Izabel Iper za ulogu u filmu "Ona".

Prva nagrada večeri, za epizodnu mušku ulogu u filmu, pripala je Aronu Tejloru-Džonsonu za film "Nocturnal Animals". Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu otišla je u ruke Vajole Dejvis za film "Ograde."

Za najbolju televizijsku seriju proglašena je "Kruna" a nagradu za najbolju seriju u žanru komedije ili mjuzikla dobila je "Atlanta".

Glumica iz serije "Kruna", Kler Foj, dobila je nagradu za najbolju glumicu u TV drami a Trejsi Elis Ros je proglašena za najbolju TV komičarku za seriju Black-ish.

"Narod protiv O Džej Simpsona - Američka krimi priča" pobedio je u kategoriji najboljeg TV filma ili kratke serije.

Udruženje stranih novinara u Holivudu privlači filmske stvaraoce i glumce koji nastoje da stvore publicitet oko svojih ostvarenja uoči februarskih dodela Oskara.

Holivud i Tramp

Nije mnogo iznenađujuće što je novoizabrani američki predsednik bio predmet više šala, otvorenih i prikrivenih, na sinoćnoj dodeli Zlatnih globusa. Njegov konzervativni stil, anti-imigrantska politika i anti-medijski stavovi o tome kako Amerika treba da izgleda da bi "bila ponovo velika" pružaju obilje materijala za šale na Trampov račun u industriji zabave.

Tramp je gotovo svake večeri izvor šala za voditelja ceremonije, Džimija Felona, koji je domaćin večernjeg zabavnog programa "Tonight Show" na mreži NBC. "Globusi su jedno od retkih mesta u Americi gde se i dalje poštuje direktni glas", našalio se Felon aludirajući na gotovo tri miliona više glasova građana koje je Hilari Klinton dobila uo dnosu na Trampa na predsedničkim izborima.

Felon se takođe šalio na račun ruskog mešanja u američke izbore. "Narvno, glasovi za večerašnje Zlatne globuse je pažljivo prebrojala računovodstvena firma Ernst, Jang i Putin".

Reditelj Bajron Hauard, čija je "Zootopia" proglašena za najbolji animirani film izjavio je da je cilj filma bio "prihvatanje raznolikosti, iako u svetu postoje ljudi koji žele da nas podele, koristeći strah da to ostvare."

Britanski glumac Hju Lori, koji je dobio nagradu za najbolju epizodnu ulogu za TV seriju "The Night Manager" izjavio je da će ovi "Zlatni globusi" možda biti i poslednji ikada, jer sadrže u naslovu reči kao što su "Holivud", "strana" i "štampa".

Publiku je međutim iznenadila direktna kritika Meril Strip na račun Trampa koju je iznela primajući nagradu Sesil B. Demil. Ona je takođe govorila o potrebi da postoji "principijelna štampa koja će pozivati moćne na odgovornost, pozvati ih da odgovore za svaku svoju šokantnu izjavu ili postupak." "Zato su naši osnivači utisnuli štampu i njene slobode u naš ustav", poručila je Strip.

Njujork Tajms je u ponedeljak ujutru preneo da je Tramp izjavio da nije gledao dodelu "Zlatnih globusa" niti čuo govor Meril STrip, ali da "nije iznenađen što su ga liberali iz sveta filma napali."

XS
SM
MD
LG