Linkovi

Nikola Jokić u prvoj petorci NBA lige!


Nikola Jokić zakucava na šestoj utakmici prvog kola plej-ofa u San Antoniju (Foto: Reuters/Soobum Im-USA TODAY Sports)
Nikola Jokić zakucava na šestoj utakmici prvog kola plej-ofa u San Antoniju (Foto: Reuters/Soobum Im-USA TODAY Sports)

Nikola Jokić izabran je u najbolju petorku NBA lige za sezonu 2018/2019, čime je postao prvi košarkaš iz Srbije, kome je ukazano to priznanje.

Pre njega, Peđa Stojaković je izabran u drugu petorku NBA u sezoni 2003/04.

NBA liga je saopštila da je Jokić dobio 59 glasova za prvu petorku, 38 za drugu i 2 za treću, tako da je sa ukupno 411 poena završio kao peti, iza Janisa Antetokumpa (Milvoki) i Džejmsa Hardena (Hjuston), koji su jednoglasno izabrani u prvi tim sa 500 poena, Stefa Karija (Golden Stejt) sa 482 i Pola Džordža sa 433 poena.

Jokić je jedini centar u prvoj petorci, što može da se protumači da je ove sezone bio najbolji centar sveta.

​Dvadeset-četvorogodišnji Somborac iza sebe ima maestralnu sezonu u kojoj je za manje od 32 minuta po utakmici, imao učinak od 20 poena, skoro 11 skokova i više od 7 asistencija u proseku. Pre njega, to je jedino pošlo za rukom Oskaru Robertsonu, Viltu Čejmberlenu i Raselu Vestbruku, ali nijedan od njih nije igrao manje od 32 minuta po utakmici.

Jokić je u plej-ofa igrao još bolje, na 14 utakmica za prosečno skoro 40 minuta beležio 25 poena, 13 skokova, 8,4 asistencije i po 1 ukradenu loptu i blokadu. Denver je eliminisao San Antonio u sedam utamica, a onda, takođe u majstorici izgubio od Portlanda. Pre Jokića, od košarkaša Denvera, samo je Dejvid Tompson izabran u prvu petorku NBA lige, i to pre više od 40 godina.

XS
SM
MD
LG