Linkovi

Bela kuća: Bajden će se sastati sa Putinom "kada za to dođe vreme"


ILUSTRACIJA - Predsednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin
ILUSTRACIJA - Predsednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin

Predsednik SAD Džo Bajden sastaće se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom "kada za to dođe vreme", saopštila je Bela kuća u petak.

"Neće popustiti. Biće veoma iskren i otvoren o tom odnosu", rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Putin je u četvrtak rekao da bi on i Bajden narednih dana trebalo da održe javne razgovore, na internetu.

"Predsednik će se sastati sa predsednikom Putinom kada za to dođe vreme. Predsednik Bajden i predsednik Putin imaju različite poglede na svoje zemlje, ali su saglasni da bi trebalo da nastavimo da tražimo načine za saradnju, gde je to od zajedničkog interesa", istakla je Žan-Pjer.

Odnosi SAD i Rusije dodatno su zaoštreni nakon što je predsednik Bajden u intervjuu televiziji "ABC" potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li smatra Putina ubicom i poručio da će ruski predsednik "platiti" zbog mešanja u američke izbore.

Moskva je posle Bajdenovih komentara povukla ruskog ambasadara iz SAD na konsultacije, a Putin je ocenio da primedbe njegovog američkog kolege odražavaju prošlost i probleme Sjedinjenih Država.

Kremlj je u petak saopštio da je cilj Putinove ponude da telefonom razgovara sa Bajdenom bio sprečavanje potpunog kraha bilateralnih odnosa dve zemlje.

Putin je stavio do znanja "da ima smisla razgovarati da bi se održali rusko-američki odnosi umesto razmene oštrih kritika" i želeo je da to bude javno da bi se ublažile tenzije zbog Bajdenovih "veoma loših komentara", rekao je Kremlja portparol Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG